
Na niektórych produktach dla dzieci jest napisane, że zawierają wyłącznie składniki ekologiczne. Czy rzeczywiście warto kupować takie dania dla maluszka? A może jednak nie jest to konieczne? Dorota
Idealnie by było, gdyby wszyscy mogli jeść produkty ekologiczne, wytwarzane bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Są one po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Szczególnie zaś warto podawać je niemowlętom, których przewód pokarmowy jest bardzo delikatny. Trzeba jednak pamiętać, że dania dla niemowląt zostały specjalnie przebadane po kątem zawartości składników mineralnych – zarówno korzystnych dla organizmu, jak i takich, które mogą być dla niego szkodliwe. Wszystkie niemowlęce dania są bezpieczne.

Jajko dla niemowlaka to ważny i cenny element diety. Oto najbardziej aktualne zalecenia dotyczące podawania jajek dzieciom: jak często je podawać, jak przyrządzać jajka dla niemowlaka oraz od kiedy niemowlę może jeść jajko. Spis treści: Co zawiera jajko? Kiedy jajko dla niemowlaka? Jak często niemowlę może jeść jajko? Ile czasu gotować jajko dla niemowlaka? Jakie jajko dla niemowlaka? W jakiej postaci jajko dla niemowlaka? Jak przyrządzić jajko dla niemowlaka: przepisy Co zawiera jajko? Żółtko to dla niemowlaka bardzo cenne źródło żelaza. Jajka zawierają też najwyższej jakości białko. Obfitują w witaminy A, D i z grupy B (B2). Dostarczają również pewnych ilości siarki, potasu, fosforu, magnezu, chloru i miedzi. Żółtko to także bogate źródło cynku i lecytyny. Jedna trzecia jego masy to tłuszcz – przeważają w nim jednak dobre jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie tłuszcze zawiera także pokarm kobiecy, a są one niezbędne do rozwoju układu nerwowego niemowląt. Kiedy jajko dla niemowlaka? Pierwsze jajko możesz podać niemowlakowi już w 5. miesiącu życia, razem z innymi pokarmami stałymi, które wprowadzasz do diety niemowlęcia. Jeśli karmisz piersią, zrób to najlepiej w 7. miesiącu, bo przez pierwsze 6 miesięcy najlepiej karmić wyłącznie piersią. Jednak rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć już po skończonym 4. miesiącu, w zależności od zdrowia dziecka i wskazań lekarza. Od czego zacząć wprowadzanie jajka do diety niemowlaka? Od początku możesz podawać niemowlęciu całe jajko (białko i żółto jaja kurzego). Autorzy zaleceń żywieniowych zachęcają matki do karmienia piersią w czasie wprowadzania jaj do diety dziecka. Czy jajka wywołują alergię pokarmową ? Białko jajka jest dość silnym alergenem,...

Jedzenie ekologiczne wygląda mniej apetycznie, warzywa, owoce są mniejsze i droższe niż zwykłe. Ale… za to jest smaczniejsze i zdrowsze , bo zawiera więcej składników odżywczych, a mniej szkodliwych pozostałości środków ochrony roślin i metali ciężkich. To nie tylko moda Produkty eko powinny jeść zwłaszcza kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci. Głównie dlatego, że nie zawierają pestycydów , które spożywane przez lata nawet w małych ilościach są groźniejsze niż zjadane krótko w większych dawkach. Toksykolodzy są zgodni: powodują zakłócenia rozwoju, obniżenie odporności, nieprawidłowy metabolizm, zmiany nowotworowe, neurologiczne, wady wrodzone, problemy z płodnością. Udowodniono to na zwierzętach – te, które miały paszę ekologiczną , były bardziej płodne niż te na paszy konwencjonalnej. Nic dziwnego, że producenci żywności dla dzieci oznaczają swoje produkty unijnym znakiem: „Rolnictwo ekologiczne”. Szukaj unijnego ekologo Takiego unijnego znaku mogą używać wszystkie polskie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne od 1 lipca 2010 roku. Kupując produkt ze znakiem „Rolnictwo ekologiczne”, masz gwarancję, że 95% jego składników zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi i spełnia on wymogi systemu certyfikacji. Zobacz też: Ekologiczne jedzenie dla dzieci - dlaczego jest lepsze? Jak kurka z podwórka Żywność ekologiczną na świecie różnie się nazywa, np. w Niemczech – „bio”, w Wielkiej Brytanii – „organic”. To to samo co nasze „eko”. Nie daj się jednak nabrać na ogólną nazwę „ zdrowa żywność ”. Tak określane (z powodów „marketingowych”) bywają produkty podszywające się pod eko. Prawdziwy produkt ekologiczny musi spełniać wiele wymagań i być dobrze oznakowany. To gwarancja, że kontroli podlega nie tylko produkt końcowy, lecz...

Mięso prosto z ekologicznego gospodarstwa powinno mieć na opakowaniu certyfikat gwarantujący, że dołożono wszelkich starań, by było ono wolne np. od pozostałości po rolniczej chemii. Właściwie na tym moglibyśmy zakończyć listę zalet ekomięsa. Bo czy zapewnienie, że coś jest zdrowe, nie wystarczy? Nie, bo trzeba być dociekliwym. Oto co warto jeszcze wiedzieć o mięsie ekologicznym. Ekomięso pochodzi od zwierząt karmionych dobrze Dlaczego ekomięso jest zdrowsze od innego? – Bo w gospodarstwie ekologicznym dba się o to, co jedzą zwierzęta. Dostają one paszę niepędzoną nawozami sztucznymi ani chemicznymi środkami ochrony przyrody. Jest ona wyprodukowana na miejscu – mówi Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dietetyk. – Nie wzbogaca się też jej mączką zwierzęcą czy innymi sztucznymi składnikami, bo jest to po prostu zabronione. Podobnie jak podawanie hormonów wzrostu. Łamiąc ten przepis, można stracić ekolicencję. Ekomięso od zdrowych zwierząt Wzdrygam się, gdy przypomnę sobie, w jakich warunkach żyją zwierzęta w konwencjonalnych gospodarstwach. Te ciasne obory i klatki wielkości kartki papieru. Spacery w deszczu? Kąpiele słoneczne? Jakie spacery, jakie kąpiele? Nie oszukujmy się, który rolnik zawracałby sobie tym głowę? A jednak są tacy. – Zwierzęta w ekogospodarstwach żyją w lepszych warunkach – tłumaczy dietetyczka. – Mają więcej przestrzeni, wychodzą na świeże powietrze. Nie tylko krowy, ale też kurczaki! A to pozytywnie wpływa na ich rozwój. W niektórych gospodarstwach w Holandii krowy słuchają nawet muzyki. Zabawne? Udowodniono, że to świetnie działa na ich mleczność i smak mięsa. Po co zwierzętom świeże powietrze i przestrzeń? – W ten sposób wzmacniają swoje siły obronne. Nie dostają wtedy antybiotyków. Jeśli jakieś zwierzę zachoruje, oddziela się je od reszty. Jest leczone, ale nie za wszelką cenę. Ptasia grypa?...