dziecko, kuchnia, owoce egzotyczne, ananas

Egzotycznie w środku zimy

Nie znajdziesz teraz świeżych malin, truskawek czy porzeczek. Ale dziecko może spróbować przecież owoców tropikalnych. Są pyszne, często bardzo słodkie i pełne witamin.
dziecko, kuchnia, owoce egzotyczne, ananas
Tropikalne owoce mają mnóstwo atutów. Pierwszy: zawierają dużo cennych składników mineralnych oraz witamin, w tym C, która chroni przed przeziębieniami i wzmacnia odporność. Drugi: można je kupić przez cały rok, również teraz, gdy świeżych polskich owoców jest niewiele. Trzeci: są pyszne, soczyste, dziecko chętnie je zjada. Czwarty: wspaniale urozmaicają wygląd (i smak) wielu dań, takich jak kaszki, sałatki, a nawet potrawy mięsne i rybne! Dzięki temu zachęcą do spróbowania nowych dań niejednego niejadka. Wobec tylu argumentów nie masz wyjścia: musisz je podać dziecku. Pamiętaj tylko o kilku zasadach.

Zacznij od bezpiecznych owoców

Owoce, które nie rosną w Polsce, częściej niż nasze rodzime powodują alergię. Dlatego w pierwszym roku życia z zagranicznych owoców możesz podać maluchowi tylko winogrona i banany. A co z brzoskwiniami i morelami? Niemowlakowi lepiej podawać tylko te, które urosły w naszym kraju. Dziecko może ich spróbować już w 7–8. miesiącu życia.
Redakcja poleca: Dieta rocznego dziecka - film
Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlaka? Czy to prawda, że roczne dziecko może jeść niemal wszystko? Posłuchaj porad pediatry.

Uważaj na cytrusy

Mandarynki, pomarańcze, klementynki, cytryny, grejpfruty bardzo często wywołują uczulenie. Dlatego z ich podaniem trzeba poczekać, aż dziecko skończy rok. A jeśli dziecko ma skłonności do uczuleń, zaproponuj je najwcześniej w połowie drugiego roku życia.

Wybieraj przetworzone owoce

Młodszemu dziecku bezpieczniej podać owoce z gotowych przetworów dla niemowląt. Oprócz bananów czy pomarańczy czasem jest w nich dodatek takich rarytasów jak papaja, melony, ananasy. Wszystkie „słoiczkowe” owoce są przebadane, nie ma w nich szkodliwych składników.

Myj, obieraj, sprawdzaj

Trudniejsza sprawa jest z melonami, ananasami czy kiwi, które możesz kupić w supermarkecie. Zerwano je, gdy były niedojrzałe, potem zaś spryskano środkami chroniącymi przed zepsuciem. Zanim podasz te owoce dziecku, starannie je umyj pod bieżącą wodą albo – najlepiej – sparz wrzątkiem. I dopiero potem obierz ze skórki.

Nie popadaj w przesadę

Egzotycznych przysmaków nie podawaj codziennie. Pamiętaj, że dziecko może i powinno jeść również jabłka, gruszki czy owoce mrożone (np. porzeczki, truskawki). Bo w diecie dziecka najważniejsze jest urozmaicenie.

Zobacz też: Sposób na smakosza
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy