GRY
 
 

Zupa marchewkowa krem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Zupa marchewkowa krem
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

  • 2 pęczki młodej marchewki
  • ziemniak
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l. bulionu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • mielona kolendra
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Marchewkę i ziemniak obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Imbir obrać, posiekać, przesmażyć na łyżce oleju. Dodać marchewkę i ziemniak, przesmażyć.
Warzywa zalać bulionem, zagotować. Dodać trochę soli i pieprzu, gotować, aż zaczną robić się miękkie. Na patelni rozgrzać pozostały olej, przesmażyć pestki.
Do marchewki dodać 2/3 pestek, zmiksować. Zupę krem ponownie podgrzać, doprawić do smaku kolendrą, solą i pieprzem. Rozlać do talerzy, do każdego włożyć łyżkę śmietany, zamieszać. Posypać pozostałymi pestkami.

Zobacz więcej przepisów z marchewką dla dziecka

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj