Barszcz z zakwasem ogórkowym - przepis dla dzieci
Jak przygotować barszcz z zakwasem ogórkowym? Co będzie potrzebne do tego dania? Poznaj przepis!
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 14:35
Reklama
- pół pęczka włoszczyzny,
- 2 buraki,
- 1 szklanka soku z kwaszonych ogórków,
- 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, cukier, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki.
Warzywa obierz i opłucz. Ugotuj wywar z włoszczyzny, dodaj pokrojone w plastry buraki i liść laurowy. Całość ugotuj, przecedź (ugotowane warzywa wykorzystaj do sałatki jarzynowej np. z dodatkiem fasolki, oliwy z oliwek i cytryny). Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodaj sok z kwaszonych ogórków oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj, dopraw do smaku przyprawami (uwaga na sól, już sok z ogórków jest słony!), posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z ziemniakami.
Reklama
Polecamy - żurek na zakwasie
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama