Reklama
  • pół pęczka włoszczyzny,
  • 2 buraki,
  • 1 szklanka soku z kwaszonych ogórków,
  • 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, cukier, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki.

Warzywa obierz i opłucz. Ugotuj wywar z włoszczyzny, dodaj pokrojone w plastry buraki i liść laurowy. Całość ugotuj, przecedź (ugotowane warzywa wykorzystaj do sałatki jarzynowej np. z dodatkiem fasolki, oliwy z oliwek i cytryny). Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodaj sok z kwaszonych ogórków oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj, dopraw do smaku przyprawami (uwaga na sól, już sok z ogórków jest słony!), posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z ziemniakami.

Reklama

Polecamy - żurek na zakwasie

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama