Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
czekolada
Fotolia
Aktualności

Czekolada z toksyczną wkładką - czy to już koniec królowej słodyczy?

To fatalna wiadomość, pewnie dla milionów ludzi na świecie - niestety jedzenie czekolady to nie tylko niechciane, dodatkowe kilogramy, ale ryzyko dużo poważniejszych chorób. Wszystko przez dwie substancje, które wykryto w ziarnach kakaowca. Niestety dotyczy to znanych i lubianych marek.

Ponad połowa przebadanych wyrobów czekoladowych, zawiera kadm i ołów - toksyczne metale ciężkie, bardzo szkodliwe dla zdrowia. Norma dla ołowiu została przekroczona w czekoladzie aż dziewięciokrotnie, zaś kadmu siedmiokrotnie.

Dzieci z dala od ołowiu

Toksyczność ołowiu to bardzo długa lista chorób, ale najistotniejsze jest to, że jest on szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci - ich rozwijających się ciał oraz układu nerwowego. Ołów może uszkodzić mózg, nerki, obniżyć poziom inteligencji. Wywołuje też nadpobudliwość, problemy z zachowaniem i spowolnienie wzrostu.

Takie niepokojące wiadomości napływają z kalifornijskiej fundacji As You Sow, zajmującej się ochroną środowiska. Przebadano 70 próbek różnych wyrobów czekoladowych (w tym również produkty ekologiczne). W 45 z nich przekroczono dopuszczalny poziom kadmu i ołowiu. Oba te metale są szkodliwe dla organizmu ludzkiego nawet przy najniższych dawkach (chociaż Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza obecność 0,3 mcg ołowiu na gram kakao).

Ołów – obecny niestety m.in. w powietrzu, wodzie pitnej, glebie, kurzu, farbach, kosmetykach, zabawkach dla dzieci i biżuterii - uważany jest za jedną z przyczyn rosnącej liczby chorób autoimmunologicznych, problemów z nerkami i zaburzeń sercowo-naczyniowych. Ciągły kontakt z tym metalem prowadzi do anemii, osłabienia i uszkodzenia nerek, a nawet mózgu.

Kadm, aczkolwiek mniej powszechny w środowisku (jest w papierosach, niektórych produktach spożywczych) jest równie niebezpieczny. Stały z nim kontakt może narazić nas na problemy z nerkami, kośćmi i płucami, prowadzić do osteoporozy, chorób serca, a nawet nowotworów.

Zawinił człowiek?

Skąd ołów i kadm w czekoladzie? Winne może być ogólne zanieczyszczenie środowiska. Tak przy najmniej uważają producenci słodkości, twierdząc, że metale pochłaniane są przez kakaowce z gleby, powietrza i wody.

Stoi to jednak w sprzeczności z badaniami dowodzącymi, że żaden z tych metali nie jest silnie pobierany przez kakaowce. Oznacza to, że toksyczne pierwiastki muszą dostawać się do ziaren kakaowca inną drogą.

Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich, nigeryjskich, brytyjskich i australijskich badaczy. Okazuje się, że do większości zanieczyszczeń ołowiem i kadmem dochodzi podczas transportu i przetwarzania produktów kakaowych.

Także fundacja As You Sow doszła do podobnych wniosków: największa ilość metali trafia do czekolad po zebraniu i wysuszeniu ziaren, podczas ich wysyłki i transportu oraz w czasie produkcji kakao i wyrobów czekoladowych.

"Na czarnej ilości czekolad" znalazły się m.in. marki i wyroby znane na polskim rynku, m.in.:

RITTER SPORT czekolada 73% kakao (producent Alfred Ritter Gmbh & Co);
Cote d’Or Noir Brut – gorzka czekolada 86% kakao (producent Kraft Foods Global);
Lindt Excellence 70% Cocoa – czekolada ciemna oraz Lindt Excellence 85% Cocoa – czekolada ciemna (producent Lindt & Sprungli (Usa) Inc.);
Cadbury Mini Eggs Royal Dark – jajka czekoladowe (producent Cadbury Uk Ltd);
Cadbury Royal Dark Chocolate – ciemna czekolada (producent Cadbury Uk Ltd).

Pisząc tę informację nie raz westchnęłam ze smutku, gdyż jestem czekoladożercą od urodzenia i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Nie jestem w tym odosobniona – według statystyk, tylko 10 proc. ludzi na świecie nie lubi czekolady. Delektujemy się nią nie tylko dla jej niepowtarzalnego smaku. Naukowcy już dawno dowiedli, że czekolada wzmacnia organizm, zwłaszcza po wysiłku fizycznym i intelektualnym.

Czekolada zatrzymuje rozwój komórek nowotworowych, chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym, usprawnia przepływ krwi do mózgu, poprawia jego funkcjonowanie, a nawet zmniejsza apetyt. Największą sztuką jest ją jeść po prostu z umiarem!

A wy co sądzicie o najnowszych doniesieniach na temat czekolady? Podzielcie się swoim zdaniem w komentarzach.

Źródło: odkrywamyzakryte.com

Zobacz też:

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
lektury klasa 6
Edukacja
Lektury do 6 klasy szkoły podstawowej – lista lektur szkolnych po zmianach 
Joanna Biegaj
300 plus - kiedy wypłata świadczenia dobry start
Aktualności
300 plus – kiedy wypłata świadczenia „Dobry start”?
Joanna Biegaj
obcięte dofinansowanie dla szkoły w chmurze
Edukacja
Szkoła w Chmurze – cena może wzrosnąć?
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
życzenia urodzinowe dla córki
Święta i uroczystości
Życzenia urodzinowe dla córki: piękne, wzruszające, mądre, od mamy i od taty
Joanna Biegaj
Przysłowia o nauce
Cytaty i przysłowia
Mądre przysłowia o nauce i wiedzy – 40 motywujących sentencji
Joanna Lechowicz
zgoda na samodzielny powrót dziecka ze szkoły
Uczeń
Zgoda na samodzielny powrót dziecka ze szkoły [WZÓR]
Joanna Biegaj
dziecko ciągle choruje
Zdrowie
Dziecko ciągle choruje: nawracające zapalenie oskrzeli i infekcje gardła [CO ROBIĆ?]
Magdalena Drab
ugryzienie szerszenia
Zdrowie
Ugryzienie szerszenia może być groźne (ale nie musi!)
Ewa Janczak-Cwil
wpływ telewizji na rozwój dziecka
Wychowanie
Wpływ telewizji na rozwój dziecka – negatywne i pozytywne skutki oglądania telewizji
Aneta Grinberg
Przedszkolaki powinny się bawić, a nie ciągle uczyć
Edukacja
Przedszkolaki coraz częściej potrafią czytać i pisać, ale mają zaburzenia sensoryczne. Gdzie tkwi błąd?
Milena Oszczepalińska
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
Pełne szpitale RSV
Aktualności
Lekarz mówi wprost: dziecko z RSV i z dusznością umrze, jeśli nie trafi do szpitala
Ewa Janczak-Cwil
morfologia u dzieci
Zdrowie
Morfologia u dzieci – jak czytać wyniki krwi [NORMY]
Ewa Janczak-Cwil
jak odpieluchować dziecko
Pielęgnacja
Odpieluchowanie dziecka: kiedy i jak to zrobić? Sprawdzone sposoby
Małgorzata Wódz
znieczulenie podpajęczynówkowe
Poród naturalny
Znieczulenie podpajęczynówkowe najczęściej stosowane podczas cesarskiego cięcia [zalety i wady]
Agnieszka Majchrzak