Czy pesto na bazie pietruszki może być smaczne? Oczywiście, a przy okazji jakie zdrowe. Monika Mrozowska pokazuje, jak w domu przyrządzić szybkie pesto z natką pietruszki. Jakie wartości odżywcze ma natka pietruszki? Natka pietruszki zawiera duże ilości żelaza i witaminy C, która wspomaga jego wchłanianie, dlatego jest tak ważna w walce z anemią. Dodawanie natki pietruszki do codziennego jedzenia jest szybkim i prostym sposobem na uzupełnienie żelaza w organizmie przyszłej mamy. Wystarczy jedna łyżka stołowa natki pietruszki, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zobacz, jak szybko przygotować pesto pietruszkowe: Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Dieta w ciąży
25 czerwca 2014
Zupa z buraczków z fasolką to świetny pomysł Moniki Mrozowskiej na wartościowy obiad bogaty w żelazo i kwas foliowy.
Zupa z buraczków z fasolką to świetny pomysł Moniki Mrozowskiej na wartościowy obiad bogaty w żelazo i kwas foliowy.
Jakie właściwości mają buraki?
Buraki są skarbnicą minerałów i witamin. Znajdziemy w nich: potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, B, C i B1, a także kwas foliowy. Buraki ze względu na obecność kobaltu są niezbędne w leczeniu anemii, ponieważ biorą udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Najbardziej wartościowe są buraki surowe, a także sok burakowy, dlatego warto, żeby przyszłe mamy pamiętały o ich spożywaniu.
Dlaczego kobiety w ciąży powinny jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego jest cennym produktem zalecanym dla kobiet w ciąży, a także osobom z niedoborem żelaza. Więcej kwasu foliowego i witaminy A znajduje się w fasolce zielonej, niż żółtej.
Zobacz, jak przygotować zupę z buraczków i fasolki:
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Polecamy
Porady