Zachcianki w ciąży bywają dziwne, często są efektem działania hormonów , czasem oznaką braku witamin czy minerałów, ale wiele przyszłych mam zastanawia się, czy rodzaj zachcianek może wskazywać na płeć dziecka. Śledzie z dżemem, kiszone ogórki maczane w Nutelli czy kiszona kapusta popijana gorącą czekoladą – czy takie nietypowe zachcianki oznaczają, że urodzisz chłopca lub dziewczynkę? Czy zachcianki w ciąży wskazują na płeć dziecka? Większość mam twierdzi, że nie wierzy w związek ciążowych zachcianek z płcią dziecka , a mimo to fora internetowe przepełnione są wypowiedziami takimi jak ta: „ Przepowiadanie płci dziecka na podstawie zachcianek to bzdura, ale w moim przypadku się to sprawdziło!" Czy zatem jeśli w ciąży masz ochotę na słodkie, to oznacza, że urodzisz dziewczynkę, a jeżeli jesz tylko kwaśne produkty, urodzisz chłopca? Położna Maria Kuć nie ma wątpliwości, że zachcianki w ciąży nie mają nic wspólnego z płcią dziecka − nie ma to żadnych naukowych dowodów. Apetyt na wybrane produkty może się pojawiać zarówno w ciąży, jak i przed czy po urodzeniu dziecka. Dlaczego u niektórych mam płeć dziecka ma związek z zachciankami? Smak w czasie ciąży zmienia się – twierdzi położna Maria Kuć. To oznacza, że jeśli kobieta nigdy wcześniej nie przepadała za kiszonymi ogórkami, w ciąży może je polubić. I odwrotnie: ciężarne często czują awersję do pokarmów, które kiedyś im smakowały, drażnią je intensywne zapachy. To naturalny efekt zmian hormonalnych . Bywa też, że za wyjątkową ochotą na niektóre produkty kryją się niedobory witamin i składników mineralnych. Co oznaczają zachcianki? ochota na kwaśne: niedobór witaminy C i żelaza ochota na słodkie: niedobór kalorii ochota na mięso: niedobór białka ochota na banany: niedobór witaminy B6 (która pomaga niwelować...
Zastanawiasz się, ile kalorii w ciąży potrzebujesz ty i twoje dziecko? Wiedz, że ważna jest jakość spożywanych produktów, a duże znaczenie odgrywają tutaj składniki, takie jak: białko, węglowodany, tłuszcz, żelazo, kwas foliowy, składniki mineralne i witaminy. Choć dieta w ciąży powinna być bardziej kaloryczna, to ten naddatek kalorii musi pochodzić z wartościowych składników, a nie z tzw. pustych kalorii. Dlatego samo pilnowanie liczby kalorii to za mało. Ważna jest zarówno kaloryczność diety, jak i to, co się w tej diecie znajduje.
Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży
Do profesjonalnej oceny zapotrzebowania energetycznego w ciąży konieczna jest analiza wielu czynników, między innymi: wzrostu, wagi, wieku i stopnia aktywności fizycznej kobiety. Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży zależy przede wszystkim od wagi wyjściowej przyszłej mamy, a także trymestru ciąży. Istnieją jednak uśrednione wytyczne, które podają, o ile wzrasta zapotrzebowanie energetyczne w ciąży w każdym trymestrze. Dają one pojęcie o tym, kiedy należy jeść więcej.
Ciąża – ile kalorii dziennie jadać
- pierwszy trymestr – kaloryczność dziennego wyżywienia powinna wzrosnąć o ok. 150 kcal w porównaniu do diety sprzed ciąży;
- drugi trymestr – kaloryczność dziennej diety powinna wzrosnąć o ok. 360 kcal w porównaniu do diety sprzed ciąży;
- trzeci trymestr – kaloryczność dziennego wyżywienia powinna wzrosnąć o ok. 475 kcal w porównaniu do diety sprzed ciąży.
Nie każda kobieta w ciąży w trakcie drugiego i trzeciego trymestru powinna jeść bardziej kaloryczne potrawy. Niektóre przyszłe mamy (np. otyłe) powinny skonsultować się w tej kwestii ze specjalistą.
Jeśli zastanawiasz się, jak nie przytyć w ciąży, pomoże ci w tym odpowiednie rozłożenie kaloryczności na pory dnia i posiłki. Zgodnie z wytycznymi, najlepiej w ciąży dostarczać energię w następujących proporcjach:
- I śniadanie 20-30 proc.
- II śniadanie 5-10 proc.
- Obiad 35-40 proc.
- Podwieczorek 5-10 proc.
- Kolacja 15-20 proc.
Najważniejszymi posiłkami, które mają ci dostarczyć najwięcej energii i składników odżywczych, są więc śniadanie i obiad. Jak widać, istnieje jednak pewna dowolność, która pozwala dopasować kaloryczność poszczególnych posiłków do indywidualnych preferencji. Bardzo ważne jest jednak, by jadać 5 posiłków dziennie, aby utrzymywać w miarę stabilny poziom cukru we krwi.
Zobacz także: