
Silne kolki, biegunki, częste ulewania, wymioty, suche i zaczerwienione policzki, swędząca wysypka – to mogą być objawy alergii na mleko u niemowlęcia. Gdy dziecko ma takie dolegliwości, lekarz zaleci, by karmiąca mama przez kilka tygodni stosowała dietę eliminacyjną. Jeśli w tym czasie objawy zmniejszą się, to prawdopodobnie alergia i musisz nadal stosować dietę i wiedzieć jak karmić piersią alergika.
Co może uczulać niemowlę
Wszystkie składniki z tego, co jesz, przenikają do twojego mleka. Również alergeny. Dziecko może być uczulone niemal na wszystko: nawet na marchewkę czy jabłka. Dlatego zwracaj uwagę na to, kiedy najczęściej pojawiają się u niego wzdęcia, kolki, biegunka czy zmiany skórne.
Najczęściej przyczyną kłopotów niemowlęcia jest alergia na mleko krowie i jego przetwory. Często też uczulają: jajka, kakao, czekolada, ryby, cytrusy, truskawki, poziomki, maliny, orzechy (szczególnie ziemne) oraz dodatki do żywności – sztuczne barwniki, konserwanty, sztuczne dodatki smakowe.
Czytaj też: Czy niemowlę ma alergię pokarmową? Wiemy, jak to sprawdzić
Jeśli dziecko ma alergię na mleko
Wyklucz ze swojej diety: krowie mleko, sery, jogurty, kefir, masło, maślankę i inne przetwory mleczne. Sprawdzaj etykiety produktów, czy nie zawierają mleka lub serwatki.
Pamiętaj, że potrzebujesz odpowiedniej ilości białka i wapnia z innych źródeł.
- Mięso. Jedz je 1-2 razy dziennie. Może to być drób, mięso królika, wieprzowina, a także jagnięcia. Nie jedz cielęciny i wołowiny: zawierają podobne białka, co białko mleka.
- Ryby. Jeśli dziecko nie ma żadnych dolegliwości po rybach, jedz je 1-2 razy w tygodniu, bo są znakomitym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najlepsze są gotowane lub pieczone w folii - morskie i słodkowodne (tłuste dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo potrzebnych tobie i dziecku). Nie jedz surowych ryb, np. sushi, a także pangi (może zawierać duże ilości metali ciężkich).
- Mleko sojowe. Od czasu do czasu możesz je wypić (bywa o różnych smakach), ale nie w nadmiarze, by dziecko nie uczuliło się na soję. Z serka tofu przyrządzisz smaczne i sycące sałatki z dodatkiem warzyw.
- Preparaty mlekozastępcze. Nutramigen lub Bebilon Pepti możesz pić zamiast mleka oraz używać do sporządzania potraw. Dostarczą Ci białka oraz cennego wapnia.
Jeśli dziecko jest uczulone na jajka
Uczulać może zarówno białko jak i żółtko, jednak częściej alergizuje białko jajka kurzego. Jeśli lekarz podejrzewa, że dziecko ma uczulenie na jajka, na czas karmienia piersią zrezygnuj z jajek na miękko, twardo, jajecznicy oraz deserów z dodatkiem białka czy masy jajecznej. Pamietaj o możliwych reakcjach krzyżowych pomiędzy jajkiem a mięsem drobiowym.
Zobacz też: Alergia krzyżowa
Nie martw się, że brak jajek uniemożliwi ci przygotowanie wielu potraw. Ciasto na pierogi doskonale wychodzi bez nich, a kleik kukurydziany lub ryżowy wiąże masę mięsną na kotlety mielone czy klopsy. Panierkę może stanowić mąka kukurydziana lub kleiki. Nawet ciasto można upiec bez jajek, np. szarlotkę, kruche ciasto z owocami.
Czytaj też: Alergia pokarmowa od A do Z: co podawać, czego unikać
Jeśli dziecko jest uczulone na owoce lub warzywa
Nie jedz pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów, melonów, kiwi, ananasów - często uczulają. Lepiej jeść owoce z naszej strefy klimatycznej. Wyjątkiem są truskawki i poziomki, które również często powodują uczulenia.
Inne owoce rzadko powodują alergię. Po ugotowaniu lub upieczeniu owoce są mniej alergizujące. Z warzyw uważaj na selera, paprykę i pomidora. Inne warzywa raczej nie powinny sprawiać problemów.
Zobacz też: Test dla mamy: sprawdź, czy dziecko ma alergię

Alergię pokarmową mogą potwierdzić tylko testy, które powinny być wykonane pod okiem lekarza. Ale nie zaszkodzi wiedzieć, na które produkty najczęściej występuje alergia. Poniżej lista. 1. Mleko i nabiał Szczególnie groźne jest mleko krowie. Nieco rzadziej alergizują jogurt, kefir, ser, ale je również trzeba wycofać z diety dziecka, u którego lekarz potwierdził alergię. 2. Jajko Najmocniej uczula białko, dlatego dawniej zalecano podawanie całego jajka maluchowi nie wcześniej niż pod koniec drugiego roku życia. Jednak dzisiaj nie ma już takich obostrzeń - okazuje się, że niepodawanie dziecku produktów potencjalnie alergizujących może tym bardziej wzmagać skłonność do alergii. 3. Kaszki i pieczywo z glutenem Zwłaszcza z pszenicy, żyta i jęczmienia (czyli np. pieczywo pszenne i żytnie, kasza jęczmienna, manna, kuskus). Stosunkowo najbezpieczniejszy jest owies i płatki owsiane. Zobacz też: Komu tak naprawdę szkodzi gluten? 4. Mięso Jeśli dziecko jest uczulone na białka mleka krowiego, może mieć kłopoty po wołowinie i cielęcinie; gdy ma alergię na jajka – po kurczaku. 5. Orzechy Nie zaleca się podawania ich maluchowi w pierwszym roku życia ze względu na ryzyko zakrztuszenia się. Najczęściej alergizują orzechy pistacjowe i ziemne. Najnowsze badania dowodzą, że podawanie już niemowlętom niewielkich ilości np. masła orzechowego może je chronić przed wystąpieniem alergii. 6. Owoce Zwłaszcza cytrusy i inne owoce południowe, a także truskawki, poziomki. Nie opóźniaj jednak podawania ich maluszkowi w pierwszym roku życia. Ale gdy alwergia wystąpi, wyklucz je z diety. 7. Słodycze Najczęściej uczulają czekolada i miód. Nie dawaj też dziecku batonów (w nich prócz czekolady mogą znajdować się orzechy). 8. Konserwanty i barwniki Pochodne kwasu benzoesowego (są np. w niektórych galaretkach, dżemach,...

Codziennie zmagasz się z uczuleniem malucha, a poprawy nie widać. Czasem myślisz, że pozostają Ci tylko pyzy ziemniaczane. .. domowej roboty. Jeśli na to, co zjesz, dziecko reaguje wysypką, ma nasiloną kolkę, wzdęcia, wolne stolce, podziel się swoimi obserwacjami z lekarzem i razem ustalcie odpowiednią dla Ciebie dietę . Przyczyną kłopotów jest zazwyczaj nadwrażliwość malca na mleko krowie i jego przetwory. Uczulają też jajka, czekolada, cytrusy, orzeszki ziemne. Alergeny mogą bowiem przedostawać się do pokarmu. Staraj się nie eliminować coraz to nowych produktów na wszelki wypadek. Mimo ograniczeń powinnaś odżywiać się różnorodnie. Bez mleka Krowie mleko, sery, jogurty, kefir, masło, maślankę i inne przetwory mleczne wyklucza się w pierwszej kolejności. Musisz też sprawdzać na etykiecie składniki większości produktów spożywczych. Mleko i serwatka dodawane są np. do pieczywa. Nadal jednak potrzebujesz odpowiedniej ilości białka i wapnia z innych źródeł. Mięso. Jedz je dwa razy dziennie. Może to być drób, mięso królika, wieprzowina, a także jagnięcina. Raczej unikaj cielęciny i wołowiny. Mięso dostarcza nie tylko bardzo wartościowego białka, witamin z grupy B, magnezu i cynku, ale przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza. Ryby. O ile maluch nie ma dolegliwości po rybach, raz w tygodniu jedz pieczone w folii - morskie i słodkowodne (tłuste dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo potrzebnych Tobie i dziecku). Nie jedz surowych ryb , np. sushi. Mleko sojowe. Od czasu do czasu możesz je wypić (bywa o różnych smakach), ale nie w nadmiarze, by dziecko nie uczuliło się na soję. Z serka tofu przyrządzisz smaczne i sycące sałatki z dodatkiem warzyw (np. ogórka, pomidora, papryki) i wiele innych dań. Preparaty mlekozastępcze. Nutramigen lub Bebilon Pepti (jeśli tylko jesteś w stanie zaakceptować ich smak) możesz pić zamiast mleka oraz używać...

Codziennie zmagasz się z uczuleniem u dziecka, a poprawy nie widać. Czasem myślisz, że pozostają ci tylko pyzy ziemniaczane... domowej roboty. Jeśli na to, co zjesz, dziecko reaguje wysypką, ma nasiloną kolkę , wzdęcia, wolne stolce, podziel się swoimi obserwacjami z lekarzem i razem ustalcie odpowiednią dla ciebie dietę. Przyczyną kłopotów jest zazwyczaj nadwrażliwość dziecka na mleko krowie i jego przetwory. Uczulają też: jajka, czekolada, cytrusy, orzeszki ziemne. Alergeny mogą bowiem przedostawać się do pokarmu. Staraj się nie eliminować z diety matki karmiącej coraz to nowych produktów na wszelki wypadek. Mimo ograniczeń powinnaś odżywiać się różnorodnie. Dieta karmiącej mamy bez mleka Krowie mleko, sery, jogurty, kefir, masło, maślankę i inne przetwory mleczne wyklucza się z diety w pierwszej kolejności. Musisz też sprawdzać na etykiecie składniki większości produktów spożywczych. Mleko i serwatka dodawane są np. do pieczywa. Nadal jednak potrzebujesz odpowiedniej ilości białka i wapnia z innych źródeł. Wydrukuj jadłospis dla karmiącej mamy. Mięso. Jedz je dwa razy dziennie. Może to być drób, mięso królika, wieprzowina, a także jagnięcina. Unikaj cielęciny i wołowiny. Mięso dostarcza nie tylko bardzo wartościowego białka, witamin z grupy B, magnezu i cynku, ale przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza. Ryby. O ile dziecko nie ma dolegliwości po rybach, raz w tygodniu jedz pieczone w folii - morskie i słodkowodne (tłuste dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo potrzebnych tobie i dziecku). Nie jedz surowych ryb, np. sushi. Mleko sojowe. Od czasu do czasu możesz je wypić (bywa o różnych smakach), ale nie w nadmiarze, by dziecko nie uczuliło się na soję. Z serka tofu przyrządzisz smaczne i sycące sałatki z dodatkiem warzyw (np. ogórka, pomidora, papryki) i wiele innych dań. Preparaty mlekozastępcze. Nutramigen lub...