kuchnia, pomidory, warzywa
fot. Panthermedia

Pomidory w diecie dziecka

Pachnące latem malinówki zniknęły już z warzywniaków i straganów na bazarkach.Czy dziecku można podawać pomidory z puszki lub kartonika? A suszone albo koncentraty?
Beata Turska
kuchnia, pomidory, warzywa
fot. Panthermedia
Świeże i przetworzone pomidory można kupić przez okrągły rok. Tylko czy warto podawać je dzieciom? Zapytaliśmy o to dr Joannę Pieczyńską, bromatologa z Akademii Medycznej we Wrocławiu.

Polecamy także: Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? 25 sprawdzonych sposobów

Pomidory z importu

Pomidory sprowadza się z różnych stron, m.in. z Hiszpanii. – Tak naprawdę to, skąd pochodzą i czy rosły w szklarniach, czy na słońcu, nie wpływa zasadniczo na ich skład –  mówi dr Pieczyńska. – Najważniejsze jest, czy zerwano je z krzaka dojrzałe, czy dojrzewały już po zerwaniu. Choć właściwie nie różnią się wartością odżywczą, te pierwsze ładniej pachną i są po prostu smaczniejsze.
• Czy podawać je dzieciom? Pomidory jak każde warzywo są bezcenne w diecie dziecka. Choć najlepiej smakują zerwane z krzaka na działce babci, te dostępne na rynku przez resztę roku wartością odżywczą niewiele się od nich różnią.
Ich smak zależy nie tylko od dojrzałości, ale też od odmiany. Czy warto wydawać fortunę na pomidory ekologiczne? Ich właściwości nie odbiegają od tych uprawianych konwencjonalnie, jednak mamy pewność, że nie są nafaszerowane nawozami. Na pewno warto kupować tylko te, które są jędrne i nie mają uszkodzeń lub plam.
Jeśli kupujesz pomidorki koktajlowe, zerknij na spód opakowania: jeśli jest mokre, zawartość jest prawdopodobnie pognieciona, a może nawet zaczęła się psuć.
Nie kupuj pomidorów zielonych, czyli niedojrzałych, ponieważ zawierają trującą tomatydynę. Pamiętaj także o tym, że skórka pomidora jest ciężkostrawna, poza tym nawet po umyciu mogą być na niej resztki nawozów i innej „chemii”. Lepiej ją zdjąć.

Wydrukuj przepis: Faszerowany pomidor
Redakcja poleca: Zdarzyło ci się przestraszyć w ciąży? Czy przez to dziecko będzie miało „myszkę”?
Przyszłe mamy często myślą, że jeśli przestraszą się w ciąży i dotkną jakiejś części ciała, dziecko będzie miało w tym miejscu znamię. To jednak tylko mit i stary przesąd ludowy, który nie ma żadnego naukowego uzasadnienia.

Pomidory suszone

Można je kupić na wagę albo w słoikach – w oliwie lub oleju, czasem z dodatkiem ziół (np. bazylii) i przypraw.
• Czy podawać je dzieciom? Mają specyficzny smak i są bardzo słone, a podczas suszenia tracą większość witaminy C. Dlatego nadają się bardziej do „dorosłych” potraw. Można podawać malcowi pomidory suszone w domu: przekrojone na pół suszy się przez kilkanaście godzin w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku (ok. 50˚C).

Wydrukuj przepis: Chrupiąca sałatka z kurczakiem i plasterkami suszonego pomidora

Pomidory w puszce i kartoniku

Pomidory suszone mogą być w całości albo krojone, w sosie własnym albo z dodatkami, np. z bazylią czy czosnkiem. Dodaje się do nich cukier i sól.
• Czy podawać je dzieciom? Można. Warto jednak pamiętać o tym, że do przetworów produkowanych na skalę przemysłową wykorzystywane są pomidory gorszej jakości. Najlepsze są przetwory zrobione w domu – z dobrej jakości pomidorów ulubionej odmiany.

Koncentraty pomidorowe

Informacja „zawartość ekstraktu 30 proc.” oznacza, że z pomidorów, które zawierają około 96 proc. wody, sporą jej część odparowano, pozostawiając ekstrakt, a więc pomidorowe „sedno”. Są pasteryzowane i nie zawierają konserwantów.
• Czy podawać je dzieciom? Z koncentratu pomidorowego można wyczarować dla maluszków wiele potraw lub sosów bogatych w cenne składniki. Zawartość otwartego słoiczka z koncentratem może jednak szybko spleśnieć. Można tego uniknąć, zalewając ją warstwą oleju lub zamrażając. 

Soki pomidorowe

Do jednych dodaje się cukier, a do innych nie. Są i takie, w których sporo jest sztucznych dodatków i pikantnych przypraw, np. chilli.
• Czy podawać je dzieciom? Maluchy niezbyt chętnie piją sok pomidorowy, ale kto wie? Wybieraj soki stuprocentowe, bez pikantnych przypraw.

Przepis na sok pomidorowy z jogurtem

Gotowe zupy i sosy

Jest ich na rynku coraz więcej i zawierają najróżniejsze dodatki, w tym glutaminian sodu i wzmacniacze smaku.
• Czy podawać je dzieciom? Ze względu na liczne chemiczne dodatki dzieciom w ogóle nie poleca się produktów gotowych. O wiele zdrowszą opcją jest ugotowanie najprostszej zupy pomidorowej czy sosu w domu, choćby z domowego albo nawet kupionego w sklepie przecieru.

Przeczytaj: Co to są produkty wysokoprzetworzone i dlaczego dzieci nie powinny ich jeść


Keczup

W skład zwykłych keczupów wchodzi m.in. ocet spirytusowy oraz konserwanty, których dzieci powinny unikać. Do niektórych keczupów dodaje się także ostre przyprawy, np. chilli i czarny pieprz. Można też kupić pasteryzowane keczupy przeznaczone dla dzieci, nie zawierające sztucznych ani ostrych dodatków.
• Czy podawać je dzieciom? Tak, jednak tylko te przeznaczone dla nich (a więc bez niezdrowych dodatków). 

Pomidory - wartościowe czy nie?

Choć kiedyś uważano, że pomidory są trujące (i hodowano wyłącznie jako rośliny ozdobne), kryją w sobie mnóstwo skarbów m.in.: betakaroten, witaminy B1, B2, B6, C i PP oraz składniki mineralne, przede wszystkim potas.
  • Wzmagają apetyt.
  • Ułatwiają trawienie
  • Niszczą chorobotwórczą mikroflorę jelitową.
  • Wzmacniają układ odpornościowy.
Mają jeszcze wiele innych zalet. Najbardziej słyną z likopenu (przeciwutleniacza o właściwościach przeciwnowotworowych i chroniących układ krwionośny), który nie ginie podczas gotowania (w przetworach jest nawet łatwiej przyswajalny).  Mogą uczulać, dlatego wprowadza się je do diety maluszka ostrożnie.

Polecamy: Witaminy prosto z parapetu
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Zobacz także

Popularne tematy