GRY
 
 

Dlaczego mężczyźni powinni zażywać kwas foliowy?

O tym, że kobiety powinny zadbać o odpowiedni poziom kwasu foliowego już przed ciążą, wiadomo od dawna. Ostatnie badania pokazują, że odpowiedni poziom tej witaminy jest ważny również u przyszłych ojców.

kobieta, mężczyzna, para
Nie jest tajemnicą, że przygotowania do ciąży należy rozpocząć przed podjęciem starań o potomka. Nie tylko kobiety powinny o siebie zadbać, panowie również. Brytyjscy lekarze zalecają nawet przyszłym ojcom  przejście na dietę ciążową, tzn. nie tylko zrezygnowanie z używek, ale też włączenie do diety dużo warzyw i owoców i dbanie o odpowiedni poziom kwasu foliowego.

Dlaczego kwas foliowy jest ważny?

Kwas foliowy przed i w czasie ciąży jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju płodu. Jego odpowiedni poziom zapobiega wadom tzw. cewy nerwowej, z której powstaje układ nerwowy i kręgosłup. Według danych Instytutu Matki i Dziecka w Polsce co roku rodzi się około 2000 dzieci z wadami cewy nerwowej, których ryzyko można zminimalizować utrzymując prawidłowy poziom witaminy B9.
Redakcja poleca: Porady dietetyka dla par starających się o dziecko (film)
Jaki wpływ na płodność kobiety i mężczyzny ma codzienna dieta? Co powinny jeść a czego unikać pary starające się o dziecko? Radzi Julia Jaskowska, dietetyk z FertiMedica Centrum Wspierania Płodności. Zobacz film.

Dlaczego mężczyźni również powinni zażywać kwas foliowy?

Doświadczenia na zwierzętach pokazują, że niedobór kwasu foliowego w organizmie ojca ma tak samo negatywne skutki na zdrowie i rozwój dziecka, jak niedobory tego składnika u matki. Kwas foliowy odpowiedzialny jest za metylację DNA, która jest odpowiedzialna za wiele procesów związanych z rozwojem organizmów, a zwłaszcza za wytworzenie i utrzymywanie odpowiedniej specyfikacji tkankowej. Nasienie mężczyzn z niedoborem kwasu foliowego jest więc gorsze genetycznie i może powodować zaburzenia rozwojowe u dziecka. Poza tym, niedobór witaminy B9 obniża męską płodność.

Gdzie szukać kwasu foliowego?

Witamina B9 naturalnie występuje w warzywach i owocach: brukselce, fasolce, marchewce, szparagach, sałacie, szpinaku. Warto też zjadać pomarańcze, banany i wątróbkę, tę ostatnią jednak w ograniczonych ilościach. Wiele produktów na rynku jest wzbogacana kwasem foliowym, zwróć więc większą uwagę na oznaczenia na opakowaniach podczas następnych zakupów.

Sprawdź nasz gotowy jadłospis bogaty w kwas foliowy
 

Ocena (8 ocen)

5.0
Doładuj
Przeładuj