
Maść majerankowa jest zalecana przede wszystkim przy katarze u niemowląt i dzieci. Kiedyś zapomniana, teraz wraca do łask dzięki swojemu naturalnemu składowi. To preparat o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ma też działanie rozgrzewające i zmniejszające widoczność blizn. Choć od bardzo dawna stosuje się ją u niemowląt, ulotki leku ostrzegają, aby nie używać jej u tak małych dzieci. Od jakiego wieku maść majerankowa jest bezpieczna?
Spis treści:
- Od kiedy można stosować maść majerankową dla dzieci?
- Maść majerankowa dla dzieci: przeciwwskazania
- Jak i na co stosować maść majerankową: na katar, na kolkę?
- Jak zrobić maść majerankową dla dzieci?
Od kiedy można stosować maść majerankową u dzieci?
Maść majerankowa bywa używana u niemowląt, a nawet u noworodków, gdyż ułatwia oddychanie podczas kataru. Od kiedy można stosować maść majerankową? W przypadku niemowląt – najlepiej sięgnąć po nią po konsultacji z lekarzem. Wynika to z faktu, że ulotki dołączane do maści majerankowej sprzedawanej w aptekach zawierają informacje, aby stosować ją dopiero po skończeniu przez dziecko 1. roku życia, a niektóre preparaty zalecają jej użycie dopiero od 3. roku życia.
Maść majerankowa dla dzieci – przeciwwskazania
W przypadku dzieci poniżej 1. roku życia, użycie maści majerankowej warto skonsultować z lekarzem. Z czego wynika taka ostrożność? Z faktu, że u niektórych osób maść majerankowa może spowodować podrażnienie skóry. Dlatego jeśli lekarz zaleci stosowanie preparatu, przed pierwszym użyciem należy zrobić test. W tym celu odrobinę maści majerankowej nanosi się na skórę za uchem dziecka i obserwuje się przez 12 godzin, czy nie pojawi się zaczerwienienie, obrzęk lub swędzenie.
Na ulotce maści majerankowej dla dzieci znajdziemy też informację o przeciwwskazaniach dotyczących nadwrażliwości na składniki leku. Uczulenie na majeranek wyklucza zatem stosowanie maści.
Jak i na co stosować maść majerankową u dzieci?
Maść majerankowa z apteki to ekstrakt z majeranku z wazeliną. Jakie ma właściwości? Przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, ściągające, a dodatkowo lekko rozgrzewające. Dzięki temu można ją stosować nie tylko przy katarze. Może być używana przez długi czas i nie wpływa niszcząco na śluzówkę nosa.
Maść majerankowa dla niemowląt i dzieci na katar
Niewielką ilość maści majerankowej nanieś na skórę pod noskiem. Maść aplikuje się zewnętrznie Nie smaruje się nią błony śluzowej nosa, aby nie utrudniać naturalnego ruchu rzęsek pokrywających nabłonek. Aplikację należy powtarzać 2-4 razy dziennie. Na noc można dziecku nasmarować maścią przód klatki piersiowej. Dzięki temu działanie maści będzie dłuższe.
Pod wpływem ciepła skóry maść uwalnia olejki eteryczne, które dziecko wdycha z każdym oddechem. Działają one ściągająco na błonę śluzową, zmniejszając obrzęk i ułatwiając przepływ powietrza przez drogi oddechowe.
Maść majerankowa dla niemowląt na kolkę
Po uzgodnieniu z lekarzem, podczas ataku kolki odrobinę maści majerankowej można użyć do wymasowania brzuszka. Brzuch dziecka należy masować zgodnie z ruchem wskazówek zegara – chodzi o to, aby działać zgodnie z kierunkiem pracy jelit. Jak się nie pomylić? Połóż dziecko na pleckach, stań obok jego lewego boku i wykonuj okrężne ruchy w prawo ręką na brzuszku dziecka. Stosuj nie za duży ucisk!
Maść majerankowa działa rozgrzewająco na brzuch, ułatwiając dziecku rozluźnienie się i uwolnienie zalegających w jelitach gazów. Ilość użytej do masażu maści powinna być niewielka, taka, aby wystarczała do zwiększenia poślizgu dłoni na skórze.
Kosztuje zaledwie kilka złotych, więc warto mieć ją w domowej apteczce:
Jak zrobić domową maść majerankową dla dzieci?
Domowa maść majerankowa nie jest trudna w przygotowaniu. Potrzebujesz majeranku i masła (bez soli) w proporcjach 1 do 1. Majeranek może być suszony, jednak lepszy jest świeży. Na początku musisz utrzeć majeranek z masłem, możesz zrobić to np. w moździerzu. Następnie odstaw mieszankę na 12 godzin w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu mieszankę należy „przetopić” na małym ogniu (tak jak smalec). Na koniec przetrzyj masę przez gazę lub bardzo drobne sitko, by uzyskać jednolitą konsystencję. Gdy ostygnie – przełóż do słoiczka.
Zobacz także: