
Zebrane tak niedawno ogrodowe plony mają nadal mnóstwo wartości odżywczych. Może w swoim sklepie dostaniesz warzywa, owoce z krajowych upraw (najlepiej ekologicznych), kwaszoną kapustę oraz ogórki. Takie są najzdrowsze.
Dlaczego warto, by dziecko jadło marchewkę?
Bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Jest niezbędna do zachowania dobrego wzroku, wpływa na stan skóry i śluzówek, reguluje trawienie. Ale, uwaga! Łatwo gromadzi azotany i pestycydy. Lepiej kupować marchew ekologiczną. Warto robić z niej gotowaną jarzynkę, surówki i sok (ma dużo potasu). Z gotowanej marchewki przyswajamy 50 proc. zawartego w niej beta-karotenu (z surowej – 25 proc.), ale pod warunkiem że potrawa zawiera tłuszcz.
- Przepis na marchewkę z pomarańczą (od 2. roku życia)
Trzy marchewki obierz, pokrój wzdłuż na pół, a potem na kawałki. Pomarańczę umyj, wyciśnij z niej sok do rondelka, dodaj łyżkę masła i doprowadź do wrzenia. Wrzuć marchewki, dopraw odrobiną soli. Przykryj i gotuj wolno 10–15 minut do miękkości. Starszemu dziecku możesz posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Zobacz też: Opinie o mrożonych warzywach na patelnię
Dlaczego papryka jest taka wartościowa?
Ma szczególnie dużo beta-karotenu oraz witaminę C. Surową trudno pogryźć, więc małym dzieciom podawaj ją pieczoną, bez skórki.
- Przepis na paprykę w sosie winegret (od 2. roku życia)
Dwie papryki upiecz w piekarniku, aż skórka lekko zbrązowieje, obierz, pokrój na ćwiartki lub paski. Wystudzone ułóż na talerzu, polej sosem winegret i wstaw na dwie godziny do lodówki.
Jakie dobre właściwości mają kiszonki?
Zapobiegają zaparciom, alergii i chorobom przewodu pokarmowego. Kiszona kapusta jest zdrowsza i lepiej strawna od słodkiej, dostarcza dużo witaminy C i składników mineralnych. Zawiera kwas mlekowy i pożyteczne bakterie – gdy znajdą się w przewodzie pokarmowym, poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Dzięki nim tworzą się cenne witaminy, np. B12 i K. Kwaszone ogórki są niemal tak samo cenne jak kapusta. Kiszonki powinny mieć charakterystyczny przyjemny zapach, nie mogą być za słone lub zbyt kwaśne.
- Przepis na kiszoną kapustę z żurawinami (od 3. roku życia)
Do dwóch łyżek posiekanej kapusty kwaszonej dodaj łyżeczkę przecieru z żurawin, pół małego pokrojonego w słupki słodkiego jabłka. Wymieszaj z połową łyżki oleju. Podawaj jako surówkę do obiadu.
Co cennego dla dziecka zawierają buraki?
Zawierają dużo potasu, trochę wapnia i żelaza. Pobudzają apetyt, gotowane są łatwo strawne. Barszcz z kwaszonych buraków ma działanie podobne do innych kiszonek. Jest dobry do picia na surowo lub jako składnik zupy.
- Przepis na kiszony barszczyk (od 2. roku życia)
Kilogram mniejszych buraków wyszoruj, obierz, pokrój w cienkie plastry, ułóż w wyparzonym kamiennym garnku, zalej dwoma litrami przegotowanej ciepłej wody, dodaj skórkę razowego chleba i ząbek czosnku. Nakryj talerzykiem i trzymaj w cieple kilka dni. Gdy barszcz będzie kwaskowy, zlej go do butelek, szczelnie zakorkuj i trzymaj w lodówce.
Co kryją w sobie jabłka?
Zawarte w nich pektyny korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, leczą biegunki, zapobiegają zaparciom. Usuwają z organizmu toksyczne substancje. Najlepiej jeść je na surowo, ale pyszne są z nimi także ciasta.
- Przepis na jabłka pieczone z migdałami (od 3. roku życia)
Półtorej łyżki miodu wymieszaj z kilkoma suszonymi daktylami, łyżką zmielonych pestek słonecznika i czterema łyżkami posiekanych płatków migdałowych. Cztery jabłka umyj i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij je wcześniej przygotowaną masą. Piekarnik nagrzej do 180ºC. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym i dolej trochę wody (wyparuje podczas pieczenia). Piecz 30–40 minut, aż jabłka będą miękkie (nie mogą się rozpaść). Możesz podać polane jogurtem naturalnym lub śmietanką.
Dyskutuj na forum: Jakie witaminy podawać dziecku?