Reklama

Letnie popołudnia i wieczory nastrajają do spotkań przy grillu, na którym coraz częściej zamiast kiełbaski i karkówki goszczą warzywne dania. Ostatnie kilka lat pokazuje, że trend ten jest bardzo silny, również w Polsce. Okazuje się, że ograniczamy ilość spożywanego mięsa ze względów zdrowotnych oraz klimatycznych. Najwyraźniej widać to wśród młodych Polaków. Według Atlasu Mięsa, 44% zmniejsza jego spożycie.[1] Organizacja RoślinnieJemy podaje natomiast, że niemal co 10. osoba nie je go wcale![2]

Reklama

Odpowiadając na potrzeby osób, które całkowicie lub częściowo eliminują je z diety, ale nie chcą rezygnować z ulubionych potraw, The Vegetarian Butcher stworzył rewolucyjne produkty określane mianem „mięsa” przyszłości. Międzynarodowa marka oferuje roślinne mięso dobrze naśladujące to zwierzęce pod względem smaku i tekstury – do złudzenia przypomina kawałki wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Co więcej, generalnie produkty The Vegetarian Butcher zawierają mniej tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) w porównaniu do mięsa zwierzęcego, oraz są dodatkowo wzbogacane w żelazo i witaminę B12. Z The Vegetarian Butcher przekonasz się, że ograniczenie spożycia mięsa zwierzęcego wcale nie musi być wyzwaniem! Rozsmakuj się w pysznym soczystym mięsie… roślinnym!

Roślinnie? Tak można grillować!

Roślinne mięso od The Vegetarian Butcher nie tylko smakuje jak zwierzęce, ale też skwierczy na grillu i uwodzi idealną teksturą oraz grillowym smakiem. Jest smaczne i soczyste. Unbelievabull burger to kwintesencja burgera, który serwowany na przykład z rukolą i pesto w chrupiącej ciabacie po prostu rozpływa się w ustach.

Roślinny burger z rukolą i pesto w chrupiącej ciabacie

Czas przygotowania: 25 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 opakowania Unbelievabull burger The Vegetarian Butcher
  • 40 g świeżej bazylii
  • 9 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 30 g wegańskiej alternatywy dojrzewającego twardego sera
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony KNORR
  • 75 g wegańskiej alternatywy mozzarelli
  • 4 ciabatty
  • 50 g rukoli
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

  1. Pesto, uprażone orzeszki pini, czosnek, startą wegańską alternatywę sera dojrzewającego i bazylię umieść w kielichu blendera i dodaj oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Dopraw ją do smaku szczyptą soli i czarnego pieprzu.
  2. Skrop Unbelievabull burger The Vegetarian Butcher odrobiną oliwy z oliwek i smaż na grillu lub patelni po około 3-4 minuty z każdej strony, aż hamburgery będą gorące w środku. Pod koniec smażenia dodaj plasterek wegańskiej alternatywy sera mozzarella na wierzch. Pozwól serowi lekko stopić się na burgerach.
  3. Przekrój ciabattę, a następnie opiecz połówki na grillu lub w piekarniku. Gdy będą gotowe, posmaruj dolną część bułki pesto i połóż na niej rukolę, plaster pomidora i hamburgera. Całość przykryj górną częścią bułki i od razu podawaj.

Do burgera idealnie sprawdzą się grillowane warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan, czy cebula. Wystarczy polać je odrobiną oliwy i doprawić przyprawami. Na grillu nie powinno również zabraknąć roślinnych szaszłyków, które od lat podbijają serca i kubki smakowe grillujących. Polecamy glazurowane szaszłyki z roślinnego kurczaka Chickened Out Chunks od The Vegetarian Butcher. Są doskonałą alternatywą dla szaszłyków typowo mięsnych, nie tylko prezentują się wspaniale, ale i smakują wyśmienicie. Te niezawodne kawałki roślinnego kurczaka doskonale sprawdzą się również serwowane w formie roślinnych souvlaki z sosem paprykowym BBQ.

Glazurowane szaszłyki z roślinnego kurczaka

Czas przygotowania: 25 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 opakowania Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
  • 2 łyżki ciemnego cukru
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego KNORR
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher posmaruj 50 ml oliwy z oliwek, oprósz pieprzem i odrobiną soli. Kawałki dość ściśle ponadziewaj na patyki szaszłyków i odstaw na bok w chłodne miejsce.
  2. Cebulę, czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, a na niej podsmaż cebulę, czosnek, chili i rozmaryn. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodaj cukier i smaż do momentu aż cukier będzie skarmelizowany. Dodaj ocet i gotuj aż prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup. Sos gotuj jeszcze około 2 minuty.
  3. Szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie. W połowie pieczenia posmaruj je sosem BBQ, dobrze przykrywając nim każdy kawałek. Grilluj jeszcze przez około 2 minuty i natychmiast podawaj.

Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ

Czas przygotowania: 60 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 opakowania Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 100 ml oliwy
  • ½ łyżki wędzonej papryki
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego KNORR
  • 100 ml Ketchupu Hellmann’s Łagodny

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, cebulę, czosnek i chili zawiń w folię aluminiową, upiecz do miękkości na grillu lub w piekarniku. Papryka i cebula potrzebuje około 30 minut pieczenia, czosnek od 10 do 15 minut, a chili będzie dobre już po 5 minutach. Z papryczek usuń pestki, obierz cebulę i czosnek, dołóż dwa ząbki czosnku do marynaty. Wszystko razem umieść w kielichu miksera, dodaj wędzoną paprykę, 50 ml oliwy i Ketchup Hellmann’s Łagodny. Całość miksuj dokładnie, aż uzyskasz gładki sos. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub na zimno z roślinnymi souvlakami.
  2. Pozostałe ząbki czosnku drobno posiekaj, dodaj do rondla z resztą oliwy i gałązkami tymianku. Całość lekko podsmaż, dodaj sok jabłkowy, łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotuj, aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę.
  4. Kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher nadziej na patyki, formując szaszłyki. Posmaruj je dokładnie marynatą i pozostaw na co najmniej 5 minut. Tuż przed grillowaniem ponownie posmaruj souvlaki odrobiną marynaty.
  5. Grilluj na otwartym grillu aż kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher się zarumienią, posmaruj je wtedy sosem BBQ i pozostaw na grillu jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zaczął się karmelizować.

Grillowe dodatki

Dodatki w postaci sałatek to absolutny must have udanego grilla. Sałatka, która często pojawia się na przyjęciach to Caesar. My polecamy ją z wegańskimi nuggetsami Lucky Nuggets od The Vegetarian Butcher. A na przystawkę? Nachosy z Magic Mince od The Vegetarian Butcher, które można przygotować w domu tuż przed spotkaniem. Wystarczy poświęcić 10 minut przed wyjściem i potrawa gotowa.

Nie zapominajmy także o deserze. W okresie letnim mamy bogaty wybór owoców, takich jak truskawki, maliny czy borówki, które świetnie sprawdzą się serwowane świeże, a także z grilla. Można je również łączyć z roślinnym mięsem, tworząc szaszłyki przekładane plastrami banana lub kawałkami ananasa. Owoce pieczone na grillu w folii wydzielają zniewalający aromat, a ich konsystencja jest jedwabista. Warto eksperymentować, dodając przyprawy takie jak cynamon lub łyżeczkę miodu, która roztopi się na ciepłym owocu, wydobywając jego wyrazisty smak. Roślinny grill jest pyszny!

Sałatka w stylu Caesar z wegańskimi nuggetsami

Czas przygotowania: 20 min

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 1 opakowanie Lucky Nuggets The Vegetarian Butcher
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki Majonezu Hellmann's Vegan
  • 2 łyżki wegańskiej alternatywy sera
  • ½ bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 słoiczek kaparów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bagietkę pokrój w kostkę 2x2 cm i przełóż do miseczki. Zmiażdż ząbek czosnku i dodaj do bagietki. Wlej odrobinę oliwy, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i wyłóż na blaszkę z piekarnika z pergaminem. Piecz przez 15 minut na złoty kolor.
  2. Wyciśnij sok z cytryny i odcedź kapary. Sałatę podziel na pojedyncze liście, umyj je i osusz.
  3. Przygotuj sos. Wymieszaj wegański majonez, wegańską alternatywę dla sera, kapary i sok z cytryny. Zetrzyj ząbek czosnku na wierzchu i dopraw do smaku. Jeśli dressing jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oliwy lub wody.
  4. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kawałki kurczaka roślinnego Lucky Nuggets The Vegetarian Butcher na złoty kolor.
  5. Sałatę porwij i włożyć do dużej miski. Polej sosem i połóż na wierzch nuggetsy oraz grzanki.

Magic Mince Nachos

Czas przygotowania: 10 min.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g Magic Mince The Vegetarian Butcher
  • 1 opakowanie nachosów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej chilli
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 opakowanie wegańskiej alternatywy sera
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozpal grilla lub rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż ją przez kilka minut na patelni. Dodaj Magic Mince i przyprawy. Wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia. Ułóż nachosy na blasze do pieczenia.
  3. Na wierzch dodaj Magic Mince. Przykryj (dużą ilością) wegańskiej alternatywy dla sera i wstaw do piekarnika. Poczekaj, aż ser zacznie się topić.
  4. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Rozgnieć je widelcem, dodaj sól i sok z limonki oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszaj, aż powstanie przyjemne i kremowe guacamole.
  5. Chwyć nachosy, zanurz i ciesz się smakiem!

[1]Najwyraźniej widać to wśród młodych Polaków. Według „Atlasu Mięsa", będącego zbiorem aktualnych danych i faktów dotyczących konsumpcji, produkcji, przetwórstwa i handlu mięsem, aż 44% osób w wieku 15-29 lat zmniejsza jego spożycie. Natomiast 8% z nich jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. W grupie osób 18-24 lata 10% w ogóle nie je mięsa. Źródło: https://pl.boell.org/sites/default/files/2022-02/Atlas%20mi%C4%99sa.pdf

Reklama

[2]https://www.horecatrends.pl/trendy/119/dzis_dzien_wegetarian_producenci_zywnosci_i_fast_foody_coraz_bardziej_roslinni,10373.html

Reklama
Reklama
Reklama