1. Nie dawaj słodyczy przed snem W nocy wydziela się mniej śliny, która oczyszcza ząbki. A wówczas bakterie próchnicze mają idealne warunki do rozwoju. Dlatego po wieczornym myciu ząbków dziecko nie powinno już nic jeść ani pić poza wodą. 2. Nie podawaj słodyczy między posiłkami Szczególnie, kiedy dziecko nie chciało zjeść obiadu, a domaga się zamiast niego ciasteczka. Słodkie posiłki bardzo szybko sycą, więc po zjedzeniu kilku ciastek dziecko nie będzie miało ochoty również na kolację. Poza tym takie podjadanie to prosta droga do niedoborów witamin czy minerałów, bo słodycze nie zawierają ich zbyt wiele (albo wcale), poza tym hamują apetyt na wartościowe, pełne witamin dania. 3. Nie nagradzaj słodyczami Dajesz dziecku cukierka na pociechę , bo stłukło sobie kolanko albo nagradzasz batonikiem za posprzątanie zabawek... Stop! Nie rób tak, bo wówczas dziecko nabiera przekonania, że słodycze to wyjątkowe, lepsze jedzenie. Czekolada, miód, czarna herbata - czy to można dawać dziecku? 4. Nie pozwól, by dziecko jadło słodycze bez umiaru Teraz kształtują się nawyki żywieniowe dziecka – przez niewłaściwą dietę w pierwszych latach życia możesz przyczynić się do późniejszej nadwagi u dziecka. Dlatego najlepiej wyznacz w tygodniu jeden słodki dzień, w którym dziecko będzie mogło zjeść kilka słodkich przekąsek (nie przesadź jednak z nimi, bo ból brzuszka gwarantowany!). W świąteczne dni dziecko może zjeść codziennie coś słodkiego (np. na deser). 5. Dawaj dobry przykład Chcesz, by dziecko jadło zdrowo? Sama musisz się tak odżywiać. Jeśli dziecko zobaczy, że podjadasz przed obiadem ciastka , a po kolacji sięgasz po ptasie mleczko, samo także zapragnie takiej przekąski. I trudno będzie mu się dziwić – przecież słodycze są takie pyszne. Zobacz też: Desery i przekąski dla dzieci
Dieta
18 marca 2013
Słodycze są pyszne, co tu kryć. Wiedzą o tym dzieci, więc chętnie każdy posiłek zamieniłyby na batonika czy czekoladę. Na takie szaleństwa oczywiście nie możesz pozwalać, co nie znaczy, że od czasu do czasu dziecko nie może zjeść słodyczy. Wybieraj tylko takie, które będą nie tylko smaczne, ale też zdrowe.
1
z
5
Domowe wypieki
Nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku, barwników. Masz gwarancję, że są świeże. No i to ty decydujesz, ile wsypiesz do nich cukru, jakiego dodasz tłuszczu, czy dosypiesz zdrowych płatków owsianych lub rodzynek... Wśród domowych wypieków prym wiedzie ciasto drożdżowe – nie jest zbyt słodkie i nie ma w nim tłustych kremów.
Podawaj po pierwszym roku życia.
Podawaj po pierwszym roku życia.
2
z
5
Czekolada
W jej skład wchodzi kakao, które zawiera polifenole zmniejszające działanie złego cholesterolu. Czekolada ma mnóstwo magnezu. Gorzka powoduje, że wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, chroniących komórki przed uszkodzeniem. Muszą jednak uważać na nią alergicy, bo czekolada bardzo często uczula.
Podawaj po pierwszym roku życia (alergikowi dopiero po konsultacji z lekarzem).
Podawaj po pierwszym roku życia (alergikowi dopiero po konsultacji z lekarzem).
3
z
5
Herbatniki dla dzieci
Wybieraj tylko te przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Są przygotowane z odpowiednich dla nich składników i wzbogacane w witaminy oraz składniki mineralne. Pamiętaj, że zwykłe herbatniki mogą zawierać konserwanty, sztuczne aromaty, spulchniacze i polepszacze smaku – czyli składniki niezdrowe dla małego brzuszka. Jest w nich też zbyt dużo cukru i niskiej jakości tłuszczu.
Podawaj po 10. miesiącu życia.
Podawaj po 10. miesiącu życia.
4
z
5
Budyń, kisiel
Głównym składnikiem budyniu jest mleko, więc dziecko, jedząc go, dostarcza organizmowi mnóstwo wapnia. Z kolei kisiel jest lekką przekąską, którą można przygotować na bazie soku czy pełnych witamin gotowanych owoców. Najlepiej, gdy budyń czy kisiel zrobisz sama, a nie z torebki (ten zwykle zawiera barwniki, konserwanty). Nie dodawaj do niego zbyt wiele cukru, za to dołóż owoców, rodzynków czy posyp kakao.
Podawaj po pierwszym roku życia.
Podawaj po pierwszym roku życia.
5
z
5
Lody
Kulka lodów na bazie mleka dostarcza tyle białka i wapnia, co szklanka tego napoju. Sorbetowe – z zamrożonego soku owocowego, zawierają wiele witamin i soli mineralnych, zaś orzechowe i czekoladowe dostarczą dużo energii. Najlepsze lody zrobisz sama, np. zamrażając jogurt z owocami. Jeśli kupujesz gotowe, przyjrzyj się opakowaniu – pomięte może świadczyć o tym, że lody się roztopiły, zostały ponownie zamrożone i mogą być w nich groźne dla malca bakterie. Pamiętaj też, by po lodach malec nie pił ciepłych napojów – gardło nie lubi nagłych zmian temperatur.
Podawaj po 18. miesiącu życia (na początek 2–3 łyżeczki).
Podawaj po 18. miesiącu życia (na początek 2–3 łyżeczki).
Polecamy
Porady