GRY
 
 

Sól do zupki

Czy półrocznemu dziecku można dodać do obiadku szczyptę soli? Jaki sposób dodawania soli w diecie dziecka będzie najlepszy? Na to pytanie odpowiada nasz ekspert - dietetyk.

Konsultacja: Małgorzata Strucińska, specjalista żywienia, dietetyk
zapytajnik1.jpg
Do przygotowania obiadku dla sześciomiesięcznego dziecka chcę dodać szczyptę soli. Nie wiem jednak, czy będzie lepiej, jeśli ją wsypię do gotującej się zupki, czy dopiero wtedy, gdy już zmiksuję obiadek? Aleksandra

Ani jeden, ani drugi sposób nie jest właściwy. Niemowlętom i małym dzieciom nie dodajemy soli do posiłków, gdyż stanowi to zbyt duże obciążenie dla nerek. Warto również pamiętać, że w tym wieku kształtuje się zmysł smaku. Jeśli malec przyzwyczai się do słonych dań, nie będzie potem chciał jeść nieposolonych. Lepiej dodawać posiekany koperek, natkę pietruszki.
Redakcja poleca: Rozszerzanie diety niemowlęcia zacznij od warzyw [WIDEO]
Chcesz, by twoje dziecko jadło warzywa? Zobacz, jak zaprogramować żywieniowo niemowlę. Opowiedzą eksperci: dr hab. n. med. Jan Mazela, pediatra oraz dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk.
Małgorzata Strucińska
Konsultacja: Małgorzata Strucińska, specjalista żywienia, dietetyk

Pracuje w Zakładzie Żywienia oraz Poradni Gastrologicznej Instytutu Matki i Dziecka.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj