GRY

Uwaga na niektóre domowe sposoby leczenia w ciąży! Wywiad z ekspertem

Czy kobieta w ciąży łatwiej się przeziębia i dlaczego trzeba uważać na niektóre domowe sposoby na przeziębienie, wyjaśnia ginekolog z IMiD.
Czy w ciąży można jeść czosnek i miód?
fot. Fotolia

Czy przyszła mama rzeczywiście łatwiej się przeziębia? W jaki sposób może leczyć objawy przeziębienia, skoro większość tradycyjnych leków z apteki może jej zaszkodzi? Po które domowe sposoby na przeziębienie warto sięgnąć, żeby nie zrobić dziecku krzywdy? W rozmowie z dr Marzeną Jurczak-Czaplicką rozwiewamy wątpliwości dotyczące jesiennych infekcji.

Czy kobieta w ciąży jest bardziej narażona na przeziębienie?

– Powiedziałabym raczej, że układ odpornościowy w ciąży funkcjonuje inaczej. Jest przestrojony, bo musi tolerować płód, który jest w połowie obcy dla organizmu mamy, ponieważ zawiera materiał genetyczny taty. Z tego względu nie tylko łatwiej o przeziębienie w ciąży, możemy być również bardziej wrażliwe na inne infekcje.

Co zatem robić, by nie chorować?

– Nie ma oryginalnego przepisu dla kobiet w ciąży. Najważniejsza jest odpowiednia ilość snu, przebywanie na świeżym powietrzu niezależnie od pogody, ubieranie się tak, by nie marznąć, urozmaicona dieta zawierająca warzywa i owoce. Gdy kobieta nie dosypia, przebywa w zamkniętym pomieszczeniu, przesiaduje przy komputerze, łatwiej jej złapać infekcję, niż osobie, która codziennie spaceruje i nie styka się chorymi.

A jeśli mimo najlepszych starań poczujemy, że coś nas bierze? 

– Sięgamy po domowe metody na przeziębienie. Ale musimy pamiętać, że wiele preparatów roślinnych i ziół nie zostało przebadanych, więc nie mamy pewności, czy w ciąży można stosować je bezpiecznie. Wiemy na przykład, że te, które działają przeciwzapalnie, mogą zaburzać pracę serca dziecka (sprawdź też: Czy w ciąży można pić czystek?)

Na co musimy uważać?

– Na przykład na rumianek i preparaty zwierające wyciąg z malin. 

Z malinami wiąże się sporo nieporozumień, bo inaczej działają liście, inaczej owoce.

– Napar z liści malin jest polecany do picia po 35. tygodniu ciąży u pacjentek, które chciałyby, aby poród sam sprawnie wystartował. Natomiast owoce malin nie powodują atrakcji w postaci skurczów. Sok malinowy w ciąży możemy pić w umiarkowanych ilościach, np. dodawany do herbaty. Ale zaznaczę przy okazji, że nie może to być herbata zielona. Znamy jej właściwości zdrowotne, ale nie wszyscy wiedzą, że zawiera związki, które mogą powodować przedwczesne zamykanie się przewodu tętniczego w sercu płodu, który chcielibyśmy, by pozostał drożny. W ciąży nie należy jej pić. I mamy na to badania. 

Czym można się jeszcze bezpiecznie leczyć podczas pierwszych objawów infekcji?

– Na przykład cebulą. Czosnek w ciąży również jest skuteczny. Substancje zawarte w czosnku i cebuli działają bakteriobójczo i nie udowodniono, że mogą mieć szkodliwy wpływ na dziecko.  Możemy sobie również pozwolić na jedzenie miodu w ciąży, np. jeśli słodzimy herbatę czy muesli. Oczywiście nie dodajemy go do gorącej wody czy mleka, bo wtedy traci dobroczynne właściwości. 

A imbir? Czy jest bezpieczny?

– Z ostatnich badań wynika, że imbiru nie należy polecać w pierwszym trymestrze, gdy mamy do czynienia z silnymi wymiotami, tzw. niepowściągliwymi, bo częściej może dochodzić do nieprawidłowego rozwoju ciąży. Natomiast na późniejszym etapie nie ma przeciwwskazań, aby go stosować. 

Czytaj też:
Redakcja poleca: Jak leczyć przeziębienie w ciąży - film
Jakie leki możesz stosować na własną rękę, gdy w ciąży zacznie dokuczać ci katar, kaszel i podwyższona temperatura?
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Internetowa szkoła rodzenia

Przygotowania do porodu