Ogórek
fot. Fotolia

Jak dużo ogórków może zjeść karmiąca mama?

Świeży ogórek nie ma specjalnie dużo wartości odżywczych, ale i tak jest pysznym warzywem. Zobacz, czy karmiąca mama może go jeść bez ograniczeń.
Aleksandra Sobieraj
Ogórek
fot. Fotolia
Ogórek prawdopodobnie pochodzi z Indii, ale znano go również w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Smak ogórka jest delikatny i orzeźwiający, a jego wygląd zależy od odmiany – może być od krótkiego po długi, mieć skórkę gładką lub chropowatą. Tylko czy karmiąca mama może jeść ogórki?

Co dobrego w ogórkach?

Ogórek w 96% składa się z wody. Nie jest zbyt zasobny w witaminy i minerały. Ma niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B, a z minerałów: potas, magnez, miedź i mangan. Korzystnie działa na przewód pokarmowy, gdyż zawiera związki o charakterze zasadowym, które powodują odkwaszenie organizmu. Ogórki działają też moczopędnie, dlatego poleca się je w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, pomagają też oczyścić organizm z toksyn.
Ze względu na małą zawartość składników odżywczych zaleca się, aby ogórki pochodzące ze zdrowych upraw jeść ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej wartościowych składników. Ogórki są niskokaloryczne. Zawierają enzym, askorbinazę, która niszczy witaminę C, więc niekorzystne jest łączenie ogórków np. z pomidorami i cebulą. Askorbinazę można zneutralizować, dodając do dania z ogórkami coś kwaśnego, np. ocet jabłkowy.

Zobacz też: Żeby nie chorować – kapusta, ogórki, buraki
Redakcja poleca: Jak karmić piersią niemowlę?
Powodzenie w karmieniu piersią często zależy od tego, co wydarzy się w pierwszych dniach życia dziecka. Sprawdź najważniejsze zasady karmienia piersią niemowlaka.

Czy karmiąca mama może jeść ogórki?

Tak, karmiąca mama może jeść ogórki, jednak świeże ogórki w większych ilościach mogą być ciężkostrawne. Posolenie ich nieco pomaga. Najkorzystniej jest jeść ogórki w początkowym stadium dojrzewania, tzn. gdy zielony kolor zaczyna przechodzić w bladożółty. Dużo łatwiejsze do strawienia są ogórki kwaszone.
Uwaga! Ogórek może wchodzić w alergię krzyżową razem z selerem, melonem, marchwią, curry oraz pyłkami brzozy i bylicy.  Objawy uczulenia noszą nazwę zespołu alergii jamy ustnej (OAS) - po zjedzeniu ogórka może pojawić się np. świąd czy obrzęk w jamie ustnej.

Zobacz też: Alergia krzyżowa – co jeszcze może cię uczulać?

Kiedy jest najlepszy sezon na ogórki?

Ogórki dojrzewają w Polsce od lipca do września. W tym czasie warto robić przetwory z ogórków, np. ogórki kwaszone.

Jak jeść ogórki?

Świeże ogórki mogą być dodatkiem do sałatek, do kanapek i do mizerii. Nadają się również do marynowania, konserwowania oraz kiszenia. Świeże ogórki można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni, po tym czasie tracą swoją jędrność.

Czytaj też na Polki.pl: 3 sposoby na przetwory z ogórków
Oceń artykuł

Ocena 5 na 6 głosy

Zobacz także

Popularne tematy