dziewczynka je masło orzechowe
fot. Adobe Stock

Masło orzechowe – czy jest zdrowe dla dzieci, kalorie, jak jeść

Masło orzechowe, choć dość kaloryczne, jest też bardzo zdrowe. A co najlepsze, mogą je jeść nawet całkiem małe dzieci. Wcale nie trzeba się bać alergii.
Aleksandra Sobieraj
dziewczynka je masło orzechowe
fot. Adobe Stock
Masło orzechowe jest bardzo popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, na stałe gości niemal w każdym amerykańskim domu. Zresztą właśnie w Ameryce zostało wymyślone w XIX wieku. Początkowo było wykorzystywane jako lekarstwo, dziś jest nawet składnikiem diet... odchudzających.

Masło orzechowe – ile ma kalorii

Masło z orzeszków ziemnych jest bardzo kaloryczne – 100 g to aż 588 kcal. W jednej łyżeczce, która waży ok. 10 g, jest mniej więcej 60 kcal. Żeby je spalić potrzeba ok. 10 minut marszobiegu lub 25 minut prasowania. Z drugiej strony naprawdę nie sposób zjeść go dużo – nie da się na raz pochłonąć choćby połowy słoika. Sporą kaloryczność masła orzechowego równoważy też to, że mimo dużej zawartości tłuszczu jest bogate w mnóstwo cennych dla zdrowia składników.
Redakcja poleca: Jak zrobić kalendarz adwentowy z papieru?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kalendarz adwentowy z papieru, dobrze trafiłaś. Nasz jest łatwy do wykonania i efektowny, bo złoty! Dzięki kalendarzowi adwentowemu dziecku łatwiej jest czekać na gwiazdkę i prezenty. Znikające kolejne okienka kalendarza ułatwiają zrozumienie, ile jeszcze dni zostało do świąt i sprawiają, że ten czas nie dłuży się aż tak strasznie.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe jest zdrowe i to bardzo! Przede wszystkim jest źródłem dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i zawałów. Takie tłuszcze są też niezbędne w diecie małych dzieci. Masło orzechowe zawiera również witaminy, m.in. z grupy B, w tym kwas foliowy (ważne dla kobiet w ciąży!) i niacynę (odpowiada za pracę mózgu, przemiana materii), witaminę A (wpływa na prawidłowy rozwój wzroku i kości), E (odpowiada za prawidłowe pracę układu krążenia i metabolizm). Jest też źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego.

Jak jeść masło orzechowe?

W Stanach masło orzechowe jest zwykle wykorzystywane do przygotowywania śniadań i deserów – smaruje się nim tosty czy kanapki (ulubione danie Elvisa Presleya, czyli kanapka z masłem orzechowym, bekonem i bananem – zresztą nazwana Kanapką Elvis). 
Masło orzechowe świetnie pasuje do:
  • kanapek, tostów
  • naleśników, gofrów
  • do mięsa, np. kurczaka, jako składnik sosu
  • ciast i ciasteczek jako ich składnik
  • kasz (jako dodatek)
  • zup (jako dodatek)
  • koktajli

Masło orzechowe dla dzieci

Dzieci mogą jeść masło orzechowe, o ile nie mają alergii na orzeszki ziemne, nawet już pod koniec pierwszego roku życia. Najlepiej by było to masło zupełnie gładkie (smooth), bez drobinek orzechów (ze względu na ryzyko zakrztuszenia się). Są nawet badania dowodzące, że wczesne podawanie niemowlętom masła orzechowego może nawet zapobiec wystąpieniu alergii na orzeszki ziemne - naukowcy wciąż jednak prowadzą badania.
Dla dzieci najlepiej (i najtaniej!) jest samodzielnie zrobić masło orzechowe w domu (to niezwykle proste!) albo w sklepie wybierać gotowe masło z jak najkrótszym składem, czyli mające na liście składników jedynie orzeszki ziemne, bez soli. To ważne, bo masła gorszej jakości mają w swoim składzie nie tylko sól czy cukier, ale także utwardzane tłuszcze, a niektóre jedynie 80% orzechów.
Rozwarstwienie się masła orzechowego nie świadczy o jego złej jakości – wprost przeciwnie, jest dowodem na jego naturalność. Domowe masło orzechowe też często się rozwarstwia.

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy