Od kiedy miód dla dziecka
fot. Adobe Stock

Miód dla dzieci – od kiedy maluch może go jeść bez ryzyka?

Choć miód jest bardzo zdrowym produktem, nie powinny go jeść niemowlęta. Wyjaśniamy, dlaczego miodu nie można podawać dzieciom w pierwszym roku życia i skąd bierze się to ograniczenie.
Małgorzata Wódz
Od kiedy miód dla dziecka
fot. Adobe Stock
Rodzice często pytają, od kiedy podawać dziecku miód. Niektórzy zastanawiają się nawet, czy w ogóle warto wprowadzać go do diety, bo przecież jest produktem słodkim, więc dziecko przyzwyczai się do słodkiego smaku.

Bardziej istotna w przypadku miodu jest jednak kwestia bezpieczeństwa. Miód zbyt wcześnie podany dziecku, może wywołać poważne problemy ze zdrowiem. 

Od kiedy można podawać dziecku miód?

Miód podaje się dzieciom dopiero po skończeniu przez nie 12 miesięcy. Dotyczy to zarówno miodu zwykłego, jak i pasteryzowanego oraz innych produktów zawierających miód, np. pieczonych na miodzie ciast. Opóźnienie jest konieczne ze względu na ryzyko zachorowania na botulizm dziecięcy (zatrucie jadem kiełbasianym). To bardzo rzadka, ale groźna w skutkach choroba. Jej przyczyną są przetrwalniki toksyny botulinowej (bakteria Clostridum botulinium), które mogą być obecne między innymi w miodzie. Symptomy zatrucia jadem kiełbasianym występują zwykle po 12 godzinach od zjedzenia miodu. Należą do nich: zaparcia, nadmierna senność, wiotkość, utrata apetytu, trudności w oddychaniu.
Redakcja poleca: Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? [WIDEO]
Aby sprawdzić, czy miód jest prawdziwy czy sztuczny, wystarczy spojrzeć na etykietę i informacje o składzie. Prawdziwy miód powinien ulec krystalizacji w ciągu kilku, kilkunastu tygodni od jego produkcji.

Jak wprowadzać miód do diety dziecka?

Dziecko powyżej roku ma już na tyle rozwinięty układ odpornościowy, a dokładnie mikroflorę jelit, że jego organizm jest w stanie poradzić sobie z toksyną botulinową bez ryzyka zachorowania, mimo to miód, jak każdy nowy produkt, należy wprowadzać do diety dziecka ostrożnie. Najlepiej podać go w małej ilości i odczekać kilka dni, sprawdzając, czy nie pojawiają się niepokojące objawy. Jeśli dziecko zjadło miód i coś cię niepokoi w jego zachowaniu lub samopoczuciu, skonsultuj się z pediatrą.

Gdy podajesz dziecku miód po raz pierwszy, niewielką ilość możesz rozsmarować na kanapce, dodać do kaszki lub jogurtu. Miodem możesz osłodzić herbatkę, np. z malin albo polać nim placki.
Miód może uczulać ze względu na obecność w nim pyłków różnych roślin. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku dzieci alergicznych. 

Czy podawać miód przy przeziębieniu?

Miód to nie tylko zdrowszy zamiennik cukru. To również, a może przede wszystkim produkt, który może działać leczniczo (zwalcza wirusy i bakterie). Warto podawać go małym dzieciom, które np. kaszlą w wyniku przeziębienia. Specjaliści są zdania, że miód dla dzieci powyżej roku może odznaczać się lepszą skutecznością niż syropy na kaszel bez recepty. Przeziębionemu i kaszlącemu maluchowi możesz podawać mleko z miodem. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie małej kromki z bułki, posmarowanej masłem i miodem (połączenie tych produktów dobrze nawilża i łagodzi śluzówkę gardła).

Jaki miód dla dzieci?

Każdy miód bez względu na jego rodzaj, ma właściwości lecznicze – może wpływać na pracę układu krwionośnego, nerwowego i przede wszystkim podnosić odporność. W sezonie przeziębień szczególnie polecany jest dzieciom miód lipowy, spadziowy oraz gryczany, ale warto sięgać również po pozostałe rodzaje miodu, które różnią się nie tylko smakiem, kolorem, ale również mają nieco odmienne właściwości (szczegółowo opisujemy je w tekście: Jaki miód jest najlepszy dla dziecka). 

Miód a karmienie piersią?

Karmiąca mama może jeść miód bez obaw, że dziecko zachoruje na botulizm dziecięcy. Toksyny botulinowe giną w przewodzie pokarmowym dorosłego człowieka i nie trafiają do krwiobiegu, dlatego nie stwierdza się ich obecności w pokarmie matczynym. 

Choć miód ma liczne zdrowotne właściwości, nie należy przesadzać z jego ilością. Warto stosować go ze względu na jego działanie lecznicze, np. podczas przeziębienia. Jedzony w nadmiarze może prowadzić do nadwagi, rozwoju cukrzycy i próchnicy, podobnie jak zwykły biały cukier. 

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy