GRY
 
 

Płatki śniadaniowe... wcale nie są zdrowe dla niemowląt!

Śniadaniowe kuleczki, kółeczka, poduszeczki, muszelki – wcale nie są takie zdrowe, jak nam się wydaje. A już na pewno nie nadają się dla niemowlęcia. Otyłość - to tylko jedna z konsekwencji podawania dziecku płatków śniadaniowych.

Płatki śniadaniowe
fot. Fotolia
Płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, pszenne zawierają bogactwo naturalnych witamin i składników mineralnych, m. in. potas, fosfor, magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B. Możesz je podawać dziecku - po ugotowaniu - już wtedy, gdy zaczynasz rozszerzać mu dietę.

Śniadaniowe: nie dla niemowlęcia

Nie przyzwyczajaj niemowlęcia do jedzenia płatków śniadaniowych dla dorosłych. Ich największą wadą jest to, że są przetworzone: a dziecku najlepiej podawać jak najbardziej naturalne produkty.
Gotowe płatki śniadaniowe są wzbogacane witaminami, głównie C oraz z grupy B, a ponadto składnikami mineralnymi: żelazem, wapniem, kwasem foliowym. Z jednej strony to dobrze, z drugiej - jeśli dziecko je zdrowe, naturalne produkty, nie ma potrzeby podawać mu produktów dodatkowo wzbogaconych witaminami czy składnikami mineralnymi.
Największą wadą płatków jest jednak to, że zwykle zawierają dużo cukru: w niektórych płatkach śniadaniowych jest to nawet do 40 proc. ich składu. Niektóre zawierają również dodatek tłuszczu, często palmowego (ten rodzaj tłuszczu zawiera szkodliwe dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych). Tego typu płatki przypominają bardziej niezdrowe słodycze niż zdrowe płatki zbożowe.
Uwaga: Jeśli chcesz podać niemowlęciu płatki śniadaniowe, wybieraj specjalne płatki zbożowe dla niemowląt - zwykle są produkowane z pełnoziarnistej mąki i zawierają niewielką ilość cukru. Jednak zawsze najlepsze będą zwykłe płatki owsiane, pszenne czy jęczmienne, do których dodasz np. owoce.

Zobacz też: Szokujący raport - źle karmimy dzieci
Redakcja poleca: Paulina Sykut-Jeżyna rozszerza dietę córeczki i… sama też stosuje dietę niemowlęcą!
Paulina Sykut-Jeżyna pół roku temu urodziła córeczkę i właśnie weszła razem z nią w okres rozszerzania diety! Co już je mała Róża? I dlaczego jej mama też stosuje niemowlęcą dietę?

Skąd się bierze kruchość w płatkach

Dzieci uwielbiają to, że płatki są kruche. Dla niemowlęcia to akurat jest minusem: może się nimi zakrztusić.
Kruchość płatków, np. kukurydzianych, jest "zasługą" dodawanych do nich fosforanów - choć w takich ilościach, jakie znajdują się w płatkach, nie są one zagrożeniem dla zdrowia dziecka.
Po skończeniu 1. roku życia, jeśli chcesz od czasu do czasu urozmaicić dziecku śniadanie (bo dziecko uwielbia chrupać), wybieraj płatki pełnoziarniste albo musli. Zwracaj uwagę na zawartość cukru i czy nie ma w nich dodatku tłuszczu. Możesz też dodawać płatki do ugotowanych płatków owsianych lub kaszki.

Czytaj też: Aktualny schemat żywienia niemowląt
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Sezon infekcji

Karm piersią, polecamy!