GRY
 
 

Porady kulinarne

Co na obiad? To odwieczne pytanie, które zadajemy sobie niemal codziennie. Podajemy przepisy dla kobiet w ciąży i karmiących oraz dla dzieci w każdym wieku. Znajdziesz u nas także porady kulinarne, jak ugotować szybko smaczny i zdrowy obiad, co jeść i co przygotować na wykwintną kolację.
 

Jakie przetwory warto robić z dyni?

Dynia ma nie tylko piękny pomarańczowy kolor, który szczególnie dobrze prezentuje się jesienią podczas Halloween. Naprawdę warto ją podawać dzieciom, ni tylko zresztą w dyniowym sezonie. Zobacz, jakie pyszne przetwory dla dziecka można zrobić z dyni.

fot. Fotolia.pl

Dynia to niezwykle wartościowe warzywo. W dodatku można ją podawać na wiele różnych sposobów, a także robić z niej przetwory na czas, gdy nie będzie już dostępna świeża. Zrobisz z niej nie tylko dynię marynowaną, ale także dżem z dyni, mus czy konfiturę. Zawekować możesz też zupę z dyni, ale przez całą zimę lepiej jej nie przechowywać. 

Kiedy w Polsce jest sezon na dynię?

W Polsce dynia dojrzewa w okresie wrzesień – listopad. Właśnie wtedy dynia jest najłatwiej dostępna i najtańsza – w tym okresie najlepiej robić przetwory z dyni. W sklepach świeżą dynię bez problemów możesz zwykle kupić nawet do stycznia. Odmiany dyni dobre na przetwory to dynia figolistna i hokkaido.

Redakcja poleca: Szczepienia ratują życie, a dziecko może je polubić! Przekonuje Wojciech Mikołuszko
Szczepienie może być punktem wyjścia do rozmowy na temat chorób. Dziecko może przestać bać się szczepień i zainteresować się nauką - mówi Wojciech Mikołuszko, dziennikarz i popularyzator nauki.

Jakie przetwory można zrobić z dyni?

Tak wartościowego warzywa, jakim jest dynia, po prostu nie można pominąć, robiąc przetwory na zimę. Przypomnijmy, że dynia zawiera rekordowe ilości betakarotenu (w organizmie człowieka zamienia się w witaminę A), dobrze wpływa na wzrok i odporność. Jest też zasobna w błonnik poprawiający trawienie, a także składniki mineralne i witaminy. Wartościowe są też jej pestki, które jednak na przetwory się nie nadają.
Jakie zatem przetwory można zrobić z dyni?
  1. Mus, czyli puree z dyni – to najczęściej używany w kuchni półprodukt z dyni. Może być składnikiem ciasteczek, ciasta dyniowego, chlebów, kluseczków, placuszków z dyni czy serników. Puree z dyni można przygotować na bieżąco, ale warto mieć w spiżarce kilka słoiczków dyniowego musu. To bardzo ułatwia przygotowywanie dyniowych dań. 
     
  2. Dynia marynowana – klasyczny wytrawny przetwór z dyni. Ponieważ zawiera ocet, nie powinny go jeść małe dzieci oraz osoby mające skłonność do anemii. Do dyni świetnie pasują korzenne przyprawy – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Te przyprawy będą idealne właśnie jako dodatek do delikatnej dyni marynowanej
     
  3. Dżemy i konfitury z dyni – królują wśród dyniowych przetworów na słodko. Do dżemów z dyni dla urozmaicenia smaku warto dodawać owoce, np. jabłka (dżem z dyni i jabłek), gruszki czy cytrusy, np. pomarańczę, cytrynę, a także żurawinę. Dżemy i konfitury z dyni można też przyprawiać korzennymi przyprawami, np. goździkami czy cynamonem.

Kto może jeść przetwory z dyni?

Dynia to warzywo, które może jeść każdy - od niemowlaka, przez mamy w ciąży i mamy karmiące, po seniorów. Jeśli tylko nie dodasz do przetworów z dyni nadmiaru ostrych przypraw, to będą nadawać się dla każdego. Warto uważać zwłaszcza na ocet, czyli dynię marynowaną – ocet prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju anemii (niedokrwistości). Może też podrażniać żołądek. Dlatego produktów w occie, nie tylko dyni marynowanej, ale też ogórków konserwowych, nie powinny jeść niemowlęta i małe dzieci.

Zobacz też:

Doładuj
Przeładuj