Za odczuwany przez nas ostry smak odpowiedzialna jest kapsaicyna. Ten naturalny związek chemiczny z grupy alkaloidów znajduje się np. w papryczkach chili, kurkumie, czarnym pieprzu, pieprzu syczuańskim, curry, imbirze, chrzanie czy czosnku. Kapsaicyna pobudza znajdujące się w jamie ustnej receptory smakowych, wywołując uczucie bólu i pieczenia. Czy ten sygnał alarmowy wysyłany przez nasz organizm oznacza, że ostre jedzenie nie jest zdrowe?
Ostre jedzenie: czy szkodzi?
Ostre jedzenie nie szkodzi, jeśli… nie ma medycznych wskazań do ograniczenia spożywania pikantnych dań i produktów zawierających kapsaicynę. Najczęstszym przeciwskazaniem są wrzody żołądka lub inne problemy ze strony układu pokarmowego, a także moczowego. W takich przypadkach najlepiej zasięgnąć konsultacji medycznej. Ostre, pikantne jedzenie może również wypłynąć na pojawienie się problemów z cerą.
W przypadku osób ciężarnych nie ma zasadniczo przeciwwskazań do jedzenia pikantnych potraw (pikantna dieta nie zwiększa ryzyka przedwczesnego porodu), szczególnie jeśli wcześniejsza dieta obfitowała w produkty zawierające kapsaicynę. Najczęściej jednak jest zalecana zasada złotego środka: ciężarne mogą jeść ostre jedzenie, lecz w umiarze.
Kto nie powinien jeść ostrego jedzenia?
Z pikantnego jedzenia powinny zrezygnować:
- osoby z problemami z układem pokarmowym;
- osoby ze stanami zapalnymi błony śluzowej przewodu pokarmowego;
- osoby cierpiące z powodu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy;
- osoby chore na zespół jelita drażliwego;
- osoby cierpiące na refluks;
- osoby z ostrymi stanami zapalnymi skóry;
- matki karmiące piersią.
Ostre jedzenie: jaki ma wpływ na organizm?
Niezależnie od indywidualnych preferencji smakowych pikantne potrawy wpływają na organizm. Ostre jedzenie:
- przyśpiesza metabolizm (a tym samym wspiera odchudzanie);
- sprawia, że szybciej odczuwamy sytość;
- rozgrzewa organizm np. stawy czy mięśnie;
- działa napotnie, wspomagając termoregulację.
Stosowane w niewielkich ilościach ostre przyprawy, np. pieprz, imbir, czosnek czy curry mogą być składnikiem zdrowych przekąsek dla dzieci.
Ostre jedzenie: na co wpływa?
Kapsaicyna zawarta w produktach roślinnych jest stałym elementem zdrowego jedzenia, a ze względu na właściwości lecznicze jest również powszechnie stosowana w medycynie.
Jakie działanie ma kapsaicyna?
- przeciwnowotworowe: niszczy niektóre komórki nowotworowe i hamuje rozrost guzów rakowych;
- zmniejsza ból i sztywności mięśni oraz stawów;
- działa przeciwzapalne i antybakteryjnie;
- wzmacnia ściany mięśnia sercowego;
- poprawia krążenie – rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko nadciśnienia;
- obniżają ryzyko zawału serca;
- poprawia samopoczucie poprzez wpływ na produkcję tzw. hormonów szczęścia: serotoniny, dopaminy i endorfin;
- poprawia trawienie poprzez zwiększenie wydzielania śliny i produkcji kwasów trawiennych;
- redukuje zły cholesterol LDL;
- zapobiega miażdżycy;
- zmniejsza ryzyko hiperinsulinemii (wysokiego stężenia insuliny we krwi);
- zmniejsza apetyt oraz odczuwanie głodu i bólu;
- działa antyoksydacyjnie.
Zobacz także: