GRY

Przepis na syrop z młodych pędów sosny

Taki naturalny syrop warto mieć zawsze pod ręką szczególnie jesienią. Maj to idealny czas, by taki syrop przygotować, gdyż robi się go z młodych pędów sosny.

Syrop z sosny
fot. AdobeStock
Niektórzy mogli zauważyć w majówkę żółty nalot np. na samochodach, czy meblach ogrodowych. To pyłki sosny, która zaczęła kwitnąć. Drzewa te także właśnie wypuszczają świeże pędy, z których można zrobić syrop domowej roboty. Warto go mieć w domowej apteczce, gdyż łagodzi kaszel, katar i chrypkę.

Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny?

Pędy sosny należy zbierać w drugiej połowie kwietnia i maju, zanim drzewo wypuści igły. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Najlepiej, by pędy miały ok. 10-12 centymetrów, takie są najbardziej soczyste. Do zbierania będziesz potrzebowała sektora i rękawic (pędy są bardzo lepkie). Kierując się troską o drzewo, nie zrywaj pędów tylko z jednej sosny. Zrezygnuj z drzew rosnących przy drogach, narażone są one na zanieczyszczenia.
Redakcja poleca: Domowe sposoby na przeziębienie - film
Nie zawsze konieczna jest wizyta u lekarza, czasem wystarczy herbata z cytryną czy ciepła kąpiel. Pediatra poleca domowe sposoby na przeziębienie.


Jak zrobić syrop z sosny?

Ścięte pędy oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, możesz je także je ugnieść tłuczkiem, niektórzy nawet je blendują. Następnie, tak przygotowane pędy, układaj warstwami w słoiku na przemian posypując obficie cukrem. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść. Zamiast białego cukru możesz użyć cukru brązowego, miodu lub ksylitolu. Pamiętaj, by zostawić w słoiku miejsce na sok i nie wypełniaj go po brzegi (wystarczy 3/4 słoika pędów). Na koniec możesz dodać odrobinę wody. Słoik należy zakręcić i odstawić w dobrze nasłonecznione miejsce. Po kilku tygodniach zlej syrop do czystego słoiczka. Należy go przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Właściwości syropu z sosny

Przepis na syrop z sosny nie jest zbyt skomplikowany i każdy jest w stanie samodzielnie go przygotować we własnym domu a naprawdę warto. Syrop z sosny jest bogaty w sole mineralne, olejki eteryczne i witaminę C. Olejki mają działanie wykrztuśnie, odkażające i rozgrzewające, mają działanie przeciwzapalne. Działają także uspokajająco, rozkurczowo i moczopędnie. Z kolei zawarta w pączkach sosnowych witamina C zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność organizmu, a sole mineralne pozytywnie wpływają na kości. Lek pomoże na jesienne przeziębienia, jednak można go stosować profilaktycznie przez cały rok. Gotowy syrop przyjmuj maksymalnie 4 razy dziennie, po 1 łyżce. Dzieciom podajemy 1 łyżeczkę syropu, maksymalnie 3 razy w ciągu dnia. Syrop z sosny będzie idealnym dodatkiem do herbaty, a także do naleśników.

Zobacz także:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Święto Mam, Matek i Mamusiek!

Wychowanie przedszkolaka