czy maliny się myje
fot. Adobe Stock

Czy maliny się myje – rozwiewamy wątpliwości, bo zdania są podzielone

Czy maliny się myje to częste pytanie, jakie sobie zadajemy w sezonie letnim, kiedy mamy ich pod dostatkiem. Odpowiedź jest tylko jedna: tak, maliny się myje, a nieprzestrzeganie tego grozi konsekwencjami dla zdrowia. Pokazujemy, jak umyć maliny, jednocześnie nie niszcząc ich delikatnej struktury.
Agnieszka Majchrzak
czy maliny się myje
fot. Adobe Stock
Zdarza się często słyszeć obiegową opinię, że malin nie trzeba myć, gdyż łatwo je w ten sposób uszkodzić. To spory błąd. Owoce zawsze trzeba umyć przed spożyciem, gdyż mogą zawierać owady, środki do ich spryskiwania, a także drobnoustroje. Ponadto nigdy do końca nie wiemy, w jakich warunkach były zbierane i przechowywane. O ile jednak umycie twardych owoców nie nastręcza żadnego problemu, to już umycie malin nie jest prostą czynnością. Są one tak bardzo delikatne, że strumień wody bardzo łatwo je niszczy i zamienia w owocową pulpę. Dlatego podpowiadamy, jak umyć maliny, jednocześnie zachowując ich piękny kształt.

Czy maliny się myje:

Dlaczego trzeba myć maliny?

Nigdy nie wiemy, czy osoba zrywająca maliny miała czyste ręce, dlatego maliny trzeba myć, gdyż - jak każdy owoc - są brudne. Mogą zawierać:
  • pająki, owady – np. larwy kistnika malinowca żerują w owocach malin i powodują ich robaczywienie,
  • piasek,
  • bakterie, wirusy i pasożyty przeniesione z rąk podczas zrywania owoców z krzaczków.
Jedząc maliny, jeżyny lub jagody zebrane w lesie bez ich wcześniejszego umycia, stwarzamy ryzyko zarażenia się w ten sposób bąblownicą – bardzo poważną chorobą pasożytniczą, wywołaną przez tasiemca.
Redakcja poleca: Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka – dlaczego teraz robi się to inaczej? [WIDEO]
Zasady wprowadzania glutenu co jakiś czas zmieniają się w związku z nowymi wytycznymi ekspertów ds. żywienia dzieci. Pediatra z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśnia, dlaczego obecnie zaleca się podawanie glutenu niemowlakom między 4. a 12. miesiącem życia.

Jak myć maliny?

To owoce o bardzo delikatnej strukturze i podczas mycia tracą kształt oraz puszczają soki. Dlatego najlepiej zrezygnować z ich mycia pod bieżącą wodą i oczyścić je w miseczce napełnionej wodą. Zrobić malinom rodzaj kąpieli wodnej, podczas której z owoców wypłuczą się nieczystości.

Następnie wylać zanieczyszczoną wodę i nalać do miski świeżą i w niej ostatecznie wypłukać maliny. Owoce wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru wody.
Maliny myjemy bezpośrednio przed spożyciem. Jeżeli chcemy je dłużej przechować w lodówce, to nie myjmy ich przed włożeniem do niej, a dopiero przed samym jedzeniem.

Składniki odżywcze w malinach

Maliny są źródłem witamin i minerałów:
  • błonnika,
  • kwasu foliowego,
  • witamin C, E, B1, B2, B6,
  • potasu,
  • magnezu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • pektyn.

Maliny to owoce bardzo dobre dla chorych na cukrzycę, gdyż mają bardzo niski indeks glikemiczny, więc diabetycy nie muszą aż tak bardzo się ograniczać w ich spożyciu. Zawarte w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię.
Zjedzeniem jednej szklanki malin pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Maliny dla dzieci

Ze spożywaniem malin muszą uważać mali alergicy, gdyż owoce te często wywołują reakcje alergiczne. Maliny, o ile dziecko nie jest na nie uczulone, można podawać niemowlętom od 7. miesiąca życia.

Czy kobiety w ciąży mogą jeść maliny?

Kobiety w ciąży mogą jeść maliny, tak samo, jak i pić herbatę malinową.

Jedynie napar z liści malin w pewnych okresach ciąży może działać pobudzająco na pracę mięśni macicy. A to może mieć działanie przyspieszające poród. Dlatego herbaty z liści malin nie należy pić bez wyraźnych zaleceń.

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 3 głosy

Zobacz także

Popularne tematy