
Produkty, które naturalnie zawierają cukier, mają jednak także inne cenne składniki (witaminy, minerały, błonnik). Właśnie dlatego najlepiej jeść produkty naturalnie słodkie (np. owoce, także suszone). Można też używać naturalnie słodkich zamienników cukru, jednak niemowlęta od początku warto przyzwyczajać do naturalnego smaku produktów bez dosładzania.
Dlaczego nadmiar cukru nie jest korzystny?
Nadmiar cukru jest odpowiedzialny za wiele chorób: otyłość i związane z nią choroby (m.in. cukrzycę, choroby układu krążenia). Ma zły wpływ na stan zębów, bo ułatwia rozwój próchnicy, będąc pożywką dla drobnoustrojów, i obniża odporność organizmu. Duża ilość cukru i słodyczy w diecie może też pośrednio prowadzić do niedoborów w organizmie ważnych składników. Nadmiar słodyczy, zwłaszcza spożywanych przed lub w porze posiłku, może również powodować, że dziecka odmawia zjedzenia racjonalnego posiłku, a to pośrednio może zubażać jego dietę w ważne dla rozwoju witaminy i składniki mineralne. Właśnie już u niemowląt należy kształtować zdrowe nawyki żywieniowe, przyzwyczajając je do naturalnego smaku jedzenia i nie podając im produktów wysokoprzetworzonych.
Zrób quiz: Co ty wiesz o cukrze?
Czy cukier jest tylko w słodyczach?
Nie. Cukier jest w większości gotowych produktów, które kupujesz, także tych niby niesłodkich, np. ketchupie, sosach, płatkach śniadaniowych, rozpuszczalnym kakao, herbatkach granulowanych, jogurtach czy napojach. Jeśli cukier występuje na liście składników na jednym z pierwszych trzech miejsc, to znaczy, że jest go w produkcie naprawdę dużo. Zrezygnuj z kupna takiego produktu.
Co zamiast cukru?
Słodkość pochodzącą z białego cukru można zastąpić (ale jednak w diecie starszego dziecka) - niemowlaka warto przyzwyczajać od samego początku do niedosładzanych potraw.
- Miód – zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych, a także potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i cenne enzymy, dzięki którym działa jak antybiotyk. Można go podawać dzieciom po 12. miesiącu życia.
- Syrop klonowy – zawiera około 33% wody i 67% cukru. Sok, z którego powstaje, to dla drzewa życiodajny płyn. Syrop klonowy zawiera m.in. składniki mineralne i sporo witamin z grupy B,.
- Ksylitol – naturalny słodzik, który nie jest cukrem, występuje w wielu roślinach, ale najwięcej jest go w brzozach i z nich jest pozyskiwany. Działa antybakteryjnie, zwiększa odporność. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym.
- Syrop z agawy – powstaje z wyciśniętego z rdzenia agawy soku. Zawiera fruktozę, czyli cukier prosty, oraz spore ilości inuliny – naturalnego prebiotyku - i jest źródłem błonnika.
- Stewia – jest bardzo słodka, łyżeczka sproszkowanych liści stewii może zastąpić pół szklanki cukru. Nie powoduje próchnicy zębów, a nawet działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Zawiera sporo składników mineralnych i witaminy.