
9 superproduktów w diecie przyszłej mamy
1. Awokado
Konsystencją przypomina masło, a smakiem orzech. Jest bardzo pożywne, ponieważ zawiera ok. 30 proc. łatwo przyswajalnego tłuszczu, a także witaminy: C, E, K, H, PP i z grupy B, których niedobór nasila mdłości. Prawie nie ma w nim cukrów, dlatego jest idealne dla przyszłych mam, które powinny unikać jego nadmiaru, a szczególnie tych, które już mają problem z cukrem w ciąży (zweryfikuj fakty i mity nt. cukru w ciąży). Awokado jest bogate w potas, więc pomaga pozbyć się objawów zmęczenia.
2. Sok z żurawin
Pomaga chronić się przed infekcjami dróg moczowych. Jedna szklanka dziennie spowoduje, że bakterie nie będą przylegać do ścian pęcherza moczowego. Sok działa też na bakterie w jamie ustnej, na zębach, a także w żołądku – może zapobiegać rozwojowi choroby wrzodowej.Czytaj też: 7-dniowy jadłospis ciężarnej
3. Kiszona kapusta
Zawiera probiotyki, czyli dobre bakterie. Ich dobroczynne działanie jest szerokie. Dowiedziono, że m.in. wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie (pomagają leczyć zaparcia, które mogą dokuczać w ciąży i w pierwszych tygodniach macierzyństwa). Probiotyki zawierają też jogurty.Czytaj też: Zaparcia w ciąży - czy to wina żelaza?
4. Pstrąg
Ryby są cennym składnikiem w diecie przyszłych mam, bo są bogate m.in. w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Zapewniają prawidłowy rozwój mózgu (dieta bogata w omega-3 może wpływać na inteligencję dziecka), siatkówki oka i układu nerwowego u nienarodzonego dziecka. Ich najbogatszym źródłem są tłuste ryby morskie, ale ze względu na ryzyko zanieczyszczenia ich mięsa przyszła mama może zjeść jedynie dwie porcje w tygodniu po 100 g. Bezpieczny jest pstrąg, który żyje tylko w czystych wodach i też obfituje w cenne składniki. Ryby są doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej.
5. Kasza jaglana
Niedoceniana, a bardzo zdrowa, zawiera krzem, który zapewnia zdrowy wygląd paznokci, skóry, włosów, które często sprawiają kłopoty podczas ciąży oraz utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Ma dużo witamin z grupy B, lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Przyrządzony z niej kleik to jedna z naturalnych metod leczenie infekcji w ciąży, poleca się go jako dobre lekarstwo na kaszel – łagodzi go i zmniejsza ilość śluzu.
6. Brokuły
Zawierają kwas foliowy, który zapobiega anemii, wadom cewy nerwowej, wpływa na wagę dziecka i zabezpiecza przed przedwczesnym porodem. U przyszłej mamy jego niedobory mogą objawiać się nadpobudliwością, kłopotami z zasypianiem. W naturalnej postaci występuje w zielonych warzywach.
7. Pestki dyni
Są bogate w cynk, potrzebny, by organizm przyswajał kwas foliowy. Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w ciąży, dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, nie tylko twoich, ale i dziecka. Znajdziesz go też w chudym mięsie, nasionach roślin strączkowych.
8. Olej rzepakowy
Wiele się mówi o tym, jak zdrowa jest oliwa z oliwek, ale podczas ciąży warto docenić także olej rzepakowy. Jest bogaty w kwasy DHA, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu dziecka i rozwoju jego mózgu.
9. Woda
Aby utrzymać organizm w dobrej formie podczas ciąży, powinnaś dużo pić (ok. 2 litry wody), np. ciepła z sokiem z cytryny pomaga nawodnić organizm, ale też zapobiega zaparciom.Sprawdź też: Czy w ciąży można pić alkohol, chodzić do restauracji i na grilla