Tymianek należy do bardzo popularnych ziół. Stosowany jest jako przyprawa i wchodzi w skład leków ziołowych. Sięgamy po niego, gdy boli nas gardło i nie wyobrażamy sobie bez niego smaku wielu dań. Ale jego stosowanie w ciąży budzi kontrowersje.
Ostatnio na rodzinnym obiedzie dowiedziałam się, że zupa, którą doprawiłam tymiankiem, może wywołać skurcze i w konsekwencji doprowadzić do przedwczesnego porodu – pisze nasza czytelniczka. – Bardzo mnie to zdziwiło, bo to moja druga ciąża, a tymianek stosuję od zawsze. Czy rzeczywiście należy unikać używania tymianku w okresie ciąży? Czy zjedzenie dania przyprawionego tymiankiem przez ciężarną może być niebezpieczne dla dziecka?
O bezpieczeństwo stosowania tymianku w okresie ciąży pytamy dietetyka i sprawdzamy, co wynika z badań nad surowcami ziołowymi.
Tymianek a ciąża
Niektóre zioła i przyprawy rzeczywiście wykazują właściwości skurczowe, ale dla wywołania takiego efektu konieczne jest spożycie dużych dawek lub skoncentrowanych ekstraktów – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia w firmie Maczfit. Zdaniem ekspertki niewielkie ilości tymianku dodawane do potraw, jak np. do wspomnianej zupy, nie powinny przyspieszyć porodu.
Czym innym jest zatem stosowanie tymianku jako przyprawy kuchennej, używanej w niewielkiej ilości, tylko dla podkreślenia smaku dania, a czym innym – używanie tymianku w postaci leczniczej, np. w formie tabletek do ssania na ból gardła, olejku na przeziębienie czy naparów przyrządzanych do picia.
Zobacz też: Co na ból gardła w ciąży?
Tymianek w ciąży – jakie ryzyko?
Tymianek należy do ziół, które nie mają potwierdzonego bezpieczeństwa stosowania w okresie ciąży. I to jest główny powód, dla którego należy powstrzymać się przed sięganiem na własną rękę po preparaty zawierające tymianek. W monografii ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy), dzielącej popularne surowce roślinne wykorzystywane w przemyśle leczniczym, tymianek znalazł się w kategorii B. Oznaczona jest ona informacją: brak danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania w ciąży, przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem.
Ostrożnie z ziołami w ciąży
Brak danych to właśnie główny powód, dla którego należy powstrzymać się przed stosowaniem na własną rękę preparatów ziołowych z tymiankiem. Zasada ta w okresie ciąży powinna dotyczyć wszystkich leków ziołowych i roślinnych, także różnego rodzaju herbatek, które często mamy w domu.
Choć w potocznej świadomości preparaty ziołowe, napary, mieszanki ziół uważane są za bezpieczne naturalne sposoby na różne przypadłości, wiele roślin nie zostało dokładnie przebadanych i w związku z tym trudno przewidzieć ich wpływ na organizm ciężarnej (więcej w tekście: Zioła w ciąży, które są bezpieczne, a które zakazane).
Podsumowując: Odrobina tymianku dodana do potrawy nie powinna być przyczyną kłopotów zdrowotnych, ale jeśli chcielibyśmy pić herbatę z tymianku albo stosować leki ziołowe (np. tabletki do ssania z tymiankiem i podbiałem) lub olejek tymiankowy, należy najpierw poradzić się lekarza. Na ból gardła można rozważyć płukankę z tymianku, która nie wiąże się z koniecznością połykania naparu. W przypadku kaszlu zdecydowanie mniej ryzykowanym sposobem będzie ssanie łyżeczki miodu. Ten naturalny produkt działa równie dobrze jak syropy z apteki.
Bibliografia:
A. Łuczek, M. Nowak, B. Szałek, Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Farmacja współczesna 2017
Zobacz także: