Kleik ryżowy

Kleik ryżowy: idealny dla niemowlaka i dorosłego [jak go przyrządzić]

Kleik ryżowy to klasyczna, najbardziej popularna wersja kleiku. Idealna potrawa na zatrucia pokarmowe, biegunkę i jako pierwsze danie dla niemowlaka. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć?
Małgorzata Wódz
Kleik ryżowy
Kleik ryżowy to nic innego, tylko bardzo dobrze rozgotowany ryż. Aby powstał kleik potrzebny jest tylko biały ryż i woda. Ziarno ryżu musi być naprawdę miękkie, rozklejone (stąd nazwa kleik). Woda, w której się gotowało, staje się śluzowata. Aby osiągnąć taki efekt, kleik przyrządza się długo. Znawcy tematu uważają, że warto poświęcić czas na przygotowanie kleiku, bo korzyści zdrowotne, jakie daje jedzenie tej potrawy są naprawdę imponujące.

Kleik ryżowy – właściwości

Kleik ryżowy jest polecany na problemy z trawieniem, warto go jeść np. przy biegunce. Ugotowany na wodzie sprawdzi się przy zatruciu pokarmowym albo zachorowaniu na rotawirusa. Można leczyć nim niemowlę i dorosłego. Rozgotowany ryż łagodzi podrażniony infekcją i wymiotami przewód pokarmowy oraz dodaje sił całemu organizmowi.

Warto wiedzieć, że według tradycyjnej medycyny chińskiej kleik ryżowy to coś więcej niż danie na problemy z brzuchem. To potrawa, która dostarcza organizmowi dużo cennej energii i jest przy tym lekko strawna. Przez Chińczyków długo gotowany kleik ryżowy nazywany jest congee. Jedzony np. na śniadanie rozgrzewa i wzmacnia organizm. Z tego powodu jest także świetnym daniem dla wszelkich rekonwalescentów, wracających do sił po chorobie. Obojętny smak można wzbogacać gotowanymi warzywami, przyprawami, mięsem, owocami.

Ponieważ ryż nie zawiera glutenu, przyrządzony z niego kleik z powodzeniem mogą jeść osoby chore na celiakię, cierpiące na nadwrażliwość na gluten lub alergię.
Redakcja poleca: Dieta rocznego dziecka - film
Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlaka? Czy to prawda, że roczne dziecko może jeść niemal wszystko? Posłuchaj porad pediatry.

Kleik ryżowy dla niemowlaka

Kleik ryżowy to także idealne pierwsze danie podczas rozszerzania diety niemowlaka, które nie obciąża żołądka małego dziecka. Kleik ryżowy nie ma wyrazistego smaku, więc dzieci łatwo go akceptują. Jest idealnym źródłem energii, sprawia, że niemowlę, które ma duży apetyt, dłużej pozostaje syte. Maluchy łatwo trawią kleik ryżowy – nie mają po nim problemów z brzuchem, a nawet wręcz przeciwnie – kleik może tym kłopotom przeciwdziałać.

Jak przygotować kleik ryżowy?

Kleik ryżowy gotuje się nawet 4–6 godzin. Potrzeba do tego dużej ilości wody (na jedną porcję ryżu można użyć 5 do 10 porcji wody). Im więcej wody, tym kleik jest bardziej płynny. Oczywiście w sklepach możesz kupić też gotowe kleiki ryżowe, które nie wymagają aż tak długiego przygotowania.

Jak podawać kleik niemowlakowi?

Kleik ryżowy można podawać dziecku na różne sposoby:
  • Możesz zagęścić nim mleko dla dziecka (zarówno z piersi jak i modyfikowane). To dobry sposób na oswajanie dziecka z nowymi smakiem kleiku ryżowego.
  • Możesz podawać jako samodzielne danie – np. do picia butelką (jeśli kleik będzie bardzo rzadki), ale jeśli dziecko ma już więcej niż pół roku, warto od razu podawać mu kleik łyżeczką.
  • Możesz użyć go do zagęszczenia pierwszej zupki dla niemowlaka.  

Od kiedy zagęszczać mleko kleikiem ryżowym?

Kleik ryżowy możesz podać już od 4 miesiąca życia dziecka, jeśli z jakiegoś powodu decydujesz się wcześniej rozszerzać jego dietę. Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przez pierwsze pół roku możesz wyłącznie karmić dziecko piersią. Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym, rozszerzenie diety, a więc przygodę z pierwszymi kaszkami, kleikami, zupkami, zwykle rozpoczyna się trochę wcześniej.

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Świąteczne prezenty

Zakupy dla niemowlaka