jajko dla niemowlaka
fot. Adobe Stock

Jajko dla niemowlaka: kiedy i jak często podawać? [ZASADY 2020]

Jajko warto podać niemowlakowi zaraz po warzywach, owocach, mięsie i produktach zbożowych. To bardzo cenne źródło żelaza. Ale rozszerzając dietę, zastanawiasz się pewnie, czy niemowlę może jeść tylko żółtko, czy całe jajko, i jak często powinnaś szykować dania z jajkiem. Oto najnowsze zalecenia specjalistów.
Aleksandra Sobieraj
Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk
jajko dla niemowlaka
fot. Adobe Stock
Jajko dla niemowlaka to ważny i cenny element diety. To prawda, że żółtko zawiera cholesterol, ale w przypadku zdrowych dzieci nie ma żadnych przeciwwskazań do ich podawania. Warto pamiętać, że cholesterol, który jest obecny w żółtku, pełni ważną rolę w organizmie, np. jest potrzebny do syntezy niektórych hormonów. Zapytałyśmy dietetyka o wytyczne odnośnie do podawania jajek niemowlętom.

Spis treści:

Jajko dla niemowlaka: od kiedy?

Jeśli karmisz dziecko piersią do końca 6. miesiąca życia, wprowadź jajka w 7. miesiącu. Jednak rozszerzanie diety możesz rozpocząć już w 5. miesiącu – to zależy od zdrowia dziecka i twojej decyzji. Od początku możesz podawać niemowlęciu całe jajko lub zacząć tylko od samego żółtka (białko jajka jest dość silnym alergenem). Gdy podajesz jajko niemowlakowi pierwszy raz, obserwuj, jak na nie reaguje. 
Redakcja poleca: Dieta rocznego dziecka - film
Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlaka? Czy to prawda, że roczne dziecko może jeść niemal wszystko? Posłuchaj porad pediatry.

Dlaczego warto podawać jajko niemowlakowi?

Żółtko to dla niemowlaka bardzo cenne źródło żelaza. Jajka zawierają też najwyższej jakości białko. Obfitują w witaminy A, D i z grupy B (B2). Dostarczają również pewnych ilości siarki, potasu, fosforu, magnezu, chloru i miedzi. Żółtko to także bogate źródło cynku i lecytyny. Jedna trzecia jego masy to tłuszcz – przeważają w nim jednak dobre jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie tłuszcze zawiera także pokarm kobiecy, a są one niezbędne do rozwoju układu nerwowego niemowląt. 

Jak podawać jajka niemowlętom?

Jajko dla niemowlaka możesz przygotować 3-4 razy w tygodniu. Początkowo może być dodatkiem do zupki jarzynowej, potem możesz przyrządzać z jajek inne dania. Najzdrowsze, bo najlepiej strawne, są jajka na miękko lub jajecznica na parze. Smażone na tłuszczu dania z jajek podawaj dopiero po 3. roku życia, ale jeśli przyrządzisz je na parze, nadadzą się też dla młodszego malucha. Dzieciom nie wolno podawać surowych jajek (np. w postaci kogla-mogla).
Żółtko jest bardzo wartościowe, ale białko zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Jego największym bogactwem są jednak aminokwasy, z których jest zbudowane. Organizm człowieka przyswaja je w około 100 %. Białko jajka jest jednak także silnym alergenem dla niemowlaka.

Jajka dla niemowlaka: przepisy na szybkie dania

Jajko dla niemowlaka przygotujesz szybko, a dania będą wyglądać i smakować obłędnie. W sam raz dla początkującego smakosza! Przy okazji sprawdź i wydrukuj gotowy jadłospis dla 6-miesięcznego dziecka (wraz z przepisami!).

Jajko dla niemowlaka: szybkie przepisy

Jajecznica na parze
  • jajko
  • 2 płaskie łyżeczki masła
  • łyżka mleka
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Szczypiorek opłucz i osusz, posiekaj. Jajo umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (przez minutę). Zagotuj wodę. Talerzyk uprzednio posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Wybij na niego jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj wszystko i ogrzewaj jajecznicę aż do ścięcia się białka. Zanim podasz dziecku potrawę, posyp ją odrobiną szczypiorku.

Jarzynka z żółtkiem
  • 1/2 małej marchewki
  • 2 różyczki kalafiora
  • 1/2 małego ziemniaka
  • łyżeczka świeżego masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 jajka
Marchew i ziemniaka umyj, obierz i opłucz. Kalafior opłucz. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj jajko (lub na początku samo żółtko) oraz masło. Zagotuj.

Omlet z marchewką
  • jajko
  • łyżeczka masła
  • łyżka wody
  • średnia marchewka
  • 1/5 szklanki wody
Marchew pokrój w talarki. Włóż do wrzącej wody i zagotuj. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem na papkę. Jajko umyj, osusz, wybij na talerz, dodaj łyżkę wody i ubij widelcem na jednolitą masę. Roztop masło (pamiętaj, że masła nie wolno smażyć i przypalić, bo wydziela się wtedy z niego toksyczna substancja) i dodaj masę jajeczną. Smaż omlet, lekko podważając jego brzegi. Zsuń go na talerz, na połowie połóż jarzynkę i przykryj ją drugą częścią omletu.



Które jajka są najlepsze dla niemowlaka?

Warto wybierać jajka z ferm kontrolowanych weterynaryjnie, ze stemplem „1” (z wolnego wybiegu) lub „0” (ekologiczne). Choć nie dowiedziono, że jajka ekologiczne są bardziej wartościowe niż z innych rodzajów hodowli, to na pewno mają np. twardszą skorupkę. Warto sprawdzać świeżość jajek (gdy wrzucone do zimnej wody toną, są świeże). Jajka dla niemowlaka powinny mieć czystą skorupkę – to znak, że kury na fermie są zadbane. Nie kupuj jaj z pękniętą skorupką, bo przez nią do wnętrza mogą się dostać bakterie.

Czy jajka wywołują alergię?

Niestety zdarza się, że jajko wywołuje alergię u niemowlaka. Przyczyną alergii są białka, które znajdują się głównie w białku jajka, ale żółtko też je zawiera, dlatego z diety alergika (dopiero po diagnozie lekarskiej!) trzeba wyeliminować całe jajko. Zdarza się, że w wyniku reakcji krzyżowej dzieci z alergią na białko kurze nie mogą też jeść mięsa z kurczaka. Alergizować mogą i inne jajka, np. gęsie, kacze, które mają podobny skład białka jak kurze. Niektóre dzieci dobrze tolerują jajka przepiórcze, choć nie jest to regułą.



Zobacz też:
Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk

Pracuje w Zakładzie Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Oceń artykuł

Ocena 5 na 31 głosy

Zobacz także

Popularne tematy